De a vizsgálat eredményéről és az abból levont következtetésekről dr. Varga Judit - miként arra több sajtóorgánum, köztük a 444.hu is kritikusan megjegyezte -"most nem egy sajtótájékoztatón számolt be, ahol kérdezni is lehetett volna tőle, hanem ehelyett egy személye köré épített imázsfilmet forgatott a Kossuth téren...".

A formabontó módszerrel közzétett miniszter bejelentés konkrétan arról szól, hogy

  • tavasszal az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezi a feltételes szabadságra bocsátás szigorítását;
  • kezdeményezte a Kúria elnökénél, hogy vizsgálja felül az életellenes bűncselekmények ítélkezési gyakorlatát;
  • valamint a szülői felügyelet és a kapcsolattartás joggyakorlatát is felülvizsgálja;
  • valamint megduplázzák a minisztérium áldozatsegítő központjainak számát.

Az már csak a videóhoz mellékelt szövegből derül ki - veti fel a hvg.hu -, hogy a miniszter szerint „az Isztambuli Egyezménynek az ügyhöz semmi köze”. A magyar jogrendszer ugyanis szerinte a nők védelmében az egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít.

Nem ratifikáljuk a migrációt is támogató egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek”

– olvasható - a kissé nehezen értelmezhetó tömör - megállapítás a tárcavezető Facebook-oldalán.

* * * * * * * * * * * * * * *

A bejelentéssel kapcsolatos sajtóelemzések:

A miniszter helyzetelemzése:

Tegnap a köztelevízióban elmondtam, hogy a győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt vizsgálat alapján az egyik javaslatunk, hogy ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani azon elítélteket, akik más életére törtek. Megvizsgáljuk továbbá, hogy miként lehet a gyermekvédelmi jelzőrendszert még hatékonyabbá tenni és felülvizsgáljuk a szülői felügyelet és kapcsolattartás szabályait is. 2020 az áldozatsegítés éve, vagyis hatékonyabbá és komplexebbé tesszük az áldozatok védelmét és az áldozatsegítő központok működését, megduplázzuk az e területre szánt forrásokat. A 06-80-225-225-ös központi hívószámon kérhetnek segítséget többek között a kapcsolati erőszak áldozatai.

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának a követelése túlmisztifikált. Aki dezinformációt folytat ezzel kapcsolatban, az nem a nőket védi, hanem saját politikai tőkéjét kovácsolja. Az Isztambuli Egyezmény nők- és gyermekek védelmével kapcsolatos cikkelyei már ma is a magyar jogrend részét képezik.

A győri gyelmekgyilkosság nyomán indított kormányzati vizsgálat eredményeit összefoglaló jelentés ide kattintva olvasható.

És akkor itt a formabontó video:

https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/videos/1113383545720081/?v=1113383545720081