Dr. Ibolya Tibor budapesti főügyész

A megbeszélésen - miként az a BÜK április 14-i elektronikus hírleveléből megtudhtó - a következő témákat vitatták meg:

1. A közelmúltban az alternatív befejezésű bűnügyek száma (vádhalasztás, lemondás a tárgyalásról, közvetítői eljárásra utalás) a 40-50 százalékos arányt is elérte a fővárosban, ez mindenkinek eredmény és továbbfejleszthető. A BÜK szorgalmazza az ezzel kapcsolatos gyakorlat folytatását és készséggel összehangolja a Főügyészség kommunikációjával a kamarai képzés, oktatás és tájékoztatás témáit. Egyetértés volt abban, hogy mindkét oldal támogatja azt, hogy tárgyalásról lemondás kérdésében a törvényi szabályozás rendszerében is kerüljön sor változtatásra, hogy az szélesebb körben legyen alkalmazható. A BÜK ebben a Magyar Ügyvédi Kamara támogatását kéri.

2. Az ügyészség várja az ügyvédek jogsérelmi, joggyakorlati tapasztalatait és azok megoldására fogadókész. A vezetői akarat a védők egyenrangú partnerként való kezelése. Az esetleges eseti anomáliákat az ügyészség saját eljárásrendje szerint kezeli, és kezelni fogja - amennyiben értesül róla.

3. Konkrét kérdésre válaszolva a főügyész megerősítette, hogy nem volt ügyészségi kérés, szándék a PKKB közös ügyészi-ügyvédi várójának megszüntetésére. Nem érkezett az ügyészséghez e tárgyban az eljáró ügyészek részéről, vagy a bíróságoktól megkeresés, panasz.

4. Példaként javasoltuk olyan ügyészségi állásfoglalás kiadását, hogy a nyomozó hatóság az azonnali kirendelés alkalmával elérni megkísérelt védő sikertelen hívása esetén lehetőleg addig keressen védőt, amíg el nem éri a megjelenni tudó kollégát. A

kirendelést ezt követően foganatosítsa, ez a terhelt, a védelem, a nyomozó hatóság közös, alapvető garanciális elemeket is magába foglaló érdeke.

A kérdéseket, előremutató javaslatokat a BÜK-ön keresztül várja az ügyészség (kirendelések, utalványozások rendje, kifizetések részletes szabályai, stb). A BÜK kéri az érintett ügívédeket, hogy érdekvédelmi jellegű kérdéseikkel forduljanak a a BÜK-höz az elnokseg@bpbar.hu címen.
Képeinken: 1. dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész, , 2. dr. Réti László, a BÜK elnöke, 2. dr. Mile Attila ügyvéd, 4. dr. Németh Zsolt ügyvéd