Egy brit kutatóintézet tanulmánya szerint a vezető jogi irodák által óránként felszámolt díjak reálértelemben is jelentősen nőttek, a 2003-as 598 font/óráról minimum 775 font/órára, ráadásul vannak olyan sztárügyvédek, akik 1000 fontot sem szégyellnek elkérni egy-egy órára. Belegondolva, azért nem lehet olyan rossz óránként több mint 400 ezer forintot keresni.

A tanulmány készítője szerint a legnagyobb brit jogi irodák ma már annyit kérnek el, mint amerikai társaik, ugyanakkor kiemeli, hogy a magas jogi díjak nehezítik a jogi szolgáltatáshoz való hozzáférést, főként a kisebb cégek számára.

A felmérés szerint több okot is találni az utóbbi évek jogi költségeinek növekedése mögött, egyebek mellett

  • összetettebbé vált a brit adózási és jogrendszer,ami miatt egyre több ügyfél keresi fel a jogi tanácsadókat segítségért. A brit adózásról szóló törvény hossza 1997 óta több mint megháromszorozódott, most 22 ezer oldal hosszúságú
  • a cégek jogi költségeinél és az ügyvédi irodák óradíjainál tapasztalt transzparencia-hiány is a díjak növelése felé hatott.

Emellett egyre több amerikai jogi cég nyit irodát Londonban, ez pedig beindította a versenyt a fiatal tehetségekért, ami maga után vonta a magasabb fizetéseket is. Tavaly például az egyik amerikai jogi iroda 20%-kal, 90 ezer fontra növelte képzett ügyvédjeinek fizetését, de vannak olyanok is, amelyek 100 ezer fontos fizetést ajánlanak már a kezdő ügyvédeknek is.

(Címfoto: bloomberg.com)