A kataalany betéti társaság a végelszámolás kezdő időpontjától számítva visszakerül a számviteli és a társasági adóról szóló törvények hatálya alá - válaszolta az Adózóna olvasójának kérdésére Szipszer Tamás adószakértő (képünkön).

A kisadózókról szóló törvény 29. §-a alapján az ilyen társaságnak a végelszámolás kezdő napját megelőző nappal záróleltárt és zárómérleget kell készítenie, amit könyvvizsgálóval nem kell ellenőriztetnie. Ezen zárómérleg adatai alapján viszont a végelszámolás kezdő napjával nyitó mérleget is kell készíteni, de egyik dokumentumot sem kell közzétennie.

A fenti mérlegben az eszközöket piaci értéken, a kötelezettségeket pedig a ténylegesen fizetendő összegben kell szerepeltetni. A kettő különbözeteként a saját tőkét kell kimutatni, melyből a jegyzett tőke mértéke adott, hiszen azt a cégbíróságon bejegyzett mértékben kell felvenni. A különbözet további részét eredménytartalékként kell felvenni.

A végelszámolás elindításához tehát leltárba kell venni a vállalkozás által használt eszközöket, például tárgyi eszközök, készletek,követelések, pénzeszközök stb. Szintén fel kell térképezni a végelszámolás kezdő időpontjában fennálló kötelezettségeket, mint például szállítói tartozások, adótartozások, tagi kölcsön és egyéb kölcsönök, hitelek összegét, s ezeket mind szerepeltetnie kell a fenti záró-, illetve nyitómérlegben.