A CCBE az ukrán köztársasági elnöknek küldött levelében - ide kattintva olvasható - kifejezte együttérzését az Ukrajnában meggyilkolt négy ügyvéd miatt

A CCBE sürgette az elnököt, hogy tegyen hatékony lépéseket annak érdekében, hogy ezek gyilkosok ügyét alaposan és függetlenül vizsgálják meg, és garantálják minden körülmények között, hogy Ukrajnában valamennyi ügyvéd megtorlástól való félelem, akadályoztatás, megfélemlítés és zaklatás nélkül tudja ellátni szakmai kötelezettségeit.

További fejleményként az ukrán hatóságoknak (köztársasági elnök, miniszterelnök, legfőbb ügyész) elküldött másik levél - ide kattintva olvasható - támogatta az Ukrán Ügyvédi Kamarát (UNBA) az ügyvédek ellen elkövetett jogsértések leállítását követelve.

A CCBE az UNBA-tól kapott információkat arra vonatkozóan, hogy számos esetben történt ügyvédek elleni jogsértés, pl. amikor átkutatták és megfigyelték ügyvédi irodáikat, amikor beidézték őket tanúként ügyfeleikkel szemben.

A CCBE határozottan elítéli ezen jogsértéseket és javasolta az ukrán hatóságoknak, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a vonatkozó nemzeti és nemzetközi jogi előírások betartását garantálják. A CCBE hangsúlyozta, hogy az ügyvédek kiemelkedő szerepet játszanak a közigazgatásban és a jogállamiság fenntartásában és védelmében, ezért jogaikat nem szabad figyelmen kívül hagyni.