Az indoklás szerint ebben az átmeneti időszakban - kiindulva a köztestületi autonómia és az önszabályozás alapelvéből - a törvény a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, illetve elnöksége kezébe helyezi a döntést az ideiglenesen működésképtelenné vált területi kamara által ellátandó feladatok "szétosztásról".

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A Fidesz-frakció korábbi közlése szerint az előterjesztés az öt parlamenti képviselőcsoport mellett az Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének támogatását is élvezi.

(Az előterjesztést - és annak előzményeiről - részleteiben egy korábbi közleményünkben ide kattintva lehet olvasni.)

Parlamenti előzmények:

Az Országgyűlés október 12-i napirendjét úgy fogadta el, hogy az ügyvédekről szóló törvény módosítását házszabálytól eltérően tárgyalhassák, erről 144 támogató és 5 ellenszavazat mellett döntöttek.

Az MSZP-s Bárándy Gergely az ötpárti előterjesztést ismertetve felidézte, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara tisztújítását a bíróság megsemmisítette, a jogerős döntésig ex lex állapot van, s nem tudni, ki jogosult a hatáskörök gyakorlására. Kérdéses az azóta hozott határozatok sorsa, a napi ügyek - például az ügyvédek felvétele, fegyelmik lefolytatása, pénzügyek - nem várhatnak egy több hónap múlva megválasztandó legitim tisztségviselői karra. Jelezte, hogy az Országos Ügyvédi Kamara elnöke támogatásáról biztosította a javaslatot, amely rendelkezik az átmeneti időszakra vonatkozó helyettesítésekről.

Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár értékelése szerint a javaslat a kialakult helyzet rendezése az igazságszolgáltatás érdeke és megőrzi a köztestület autonómiáját. A hatályos jog nem ad egyértelmű eligazítást, így a tárca támogatja a törvénymódosítást - jelentette ki.

Vejkey Imre (KDNP) a vitában azt hangoztatta: az ügyvédi kamara feladatellátása kiemelkedő társadalmi és igazságszolgáltatási érdek és szükséges egy olyan eljárásrend, ami az átmeneti időszak alatt is biztosítja a zökkenőmentes működést, mindemellett pedig nem csorbítja a 140 éves autonómiát.

Lukács László György (Jobbik) üdvözölte, hogy a pártok a szakmai kérdésben a politikai szempontokat félretéve egyet tudtak érteni, értékelése szerint az átmeneti helyzetre helyes eljárásrend készült.

Völner Pál (Fidesz) az előterjesztői zárszóban azt emelte ki, hogy a jogszabálymódosítás jó választ ad a szervezet napi problémáinak megoldására a kamarai választások lezárultáig. Megköszönte a pártoknak, hogy szakmai szinten kezelték a kérdést.

Az elnöklő Jakab István lezárta az összevont vitát.

(Forrás: MTI 2015. október 12., hétfő)