Az adólevonási jog érvényesítésének alapfeltétele, hogy a számlát létező, valós adóalany állítsa ki, hiszen ellenkező esetben nem került sor az általános forgalmi adó másik adóalany által történő áthárítására, és így levonható adóról sem beszélhetünk adott esetben. Ez azonban finoman szólva sem mindig valósul meg. Azt gondolni, hogy csak és kizárólag a számlakibocsátók közt kell keresni a mindenre elszánt, dörzsölt áfacsalókat, és a számlabefogadók kivétel nélkül ártatlan báránykák, tévedés. Ez utóbbiak közt is akad jócskán fifikás, az adóoptimalizálást sajátosan értelmező – azaz feketebárány, aki maga is résztvevője az adókijátszásnak – tette közzé a hvg.hu az Adózóna cikke nyomán.

Amennyiben a számla kibocsátója gazdasági társaság, úgy az adótörvény fenti elvárása – a saját név alatt folytatott gazdasági tevékenység ténye – a cégbírósági nyilvántartás adatai alapján bírálható el. A cégjegyzékből olyan – az adókötelezettség, a partner cégek szempontjából is jelentőséggel bíró – körülmények is kiderülnek, mint például, ha a vállalkozás felszámolási-, vagy csődeljárás alatt áll.

Ha a számla kibocsátójának van adószáma, az jó, de az sem mindegy, hogy mióta van. Ugyanis abban az esetben, ha a gazdasági társaság még az adószáma megállapítását megelőzően állít ki általános forgalmi adót tartalmazó számlát, a számla befogadója sajnos nem alapozhatja adólevonási jogát erre a bizonylatra – írja az Adózóna.

A gazdasági társaság a cégjegyzékből való jogerős törlése – például felszámolás, végelszámolás, kényszertörlés – esetén nem minősül létező jogalanynak, így saját neve alatt gazdasági tevékenység folytató adóalanynak sem. Az e körbe tartozó vállalkozások számláit sem fogja az adóhatóság elfogadni (a számviteli törvény sem „örül” az ilyesminek).

A még létező, működő, de már felszámolás alatt álló társaságokat esetében az adótörvény egyik legfontosabb kritériuma, a saját név alatt folytatott gazdasági tevékenység még adott, de kérdés, hogy ki jogosult a számla kibocsátására. Ugyanis az ilyen helyzetben lévő cég nevében csak a felszámoló, vagy az általa erre felhatalmazott állíthat ki érvényes számlát.