Dr. Ambrus Sándor Csaba

Az előzmények

Az első talákozót 2019-ben tartották. A szervezők a Forum Iuris Egyesület (a jog szak tudományos háttérszervezete, 2010-ben alakult, célja a jogászképzés modernizálása, a tudományos kutatói munka kereteinek megteremtése) a Collegium Iuridicum (az Erdélyi Református Egyházkerület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara együttműködésben jogász szakkollégiumot indította 2018 őszén. A szakkollégium lakhatási lehetőséget, közösségi teret, előadótermet és kutatási lehetőségeket, szakkönyvtárat is biztosítva a programban részt vevő diákoknak) és a Sapientia Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara , valamint a Rákóczi Szövetség. A találkozó pénzügyi támogatásáról a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság gondoskodott. A találkozó fő célja az volt , hogy a kárpát-medencében élő magyar ügyvédeknek lehetőséget teremtsenek a szakmát érintő különböző jogi területek sajátosságainak megismerése, valamint a rendezvényen résztvevő ügyvédek közötti hosszú távú kapcsolatteremtésére. A konferenciának helyt adó kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkor több mint ötven ügyvédet fogadott. A rendezvényen résztvevő ügyvédek mellett a Collegium Iuridicum joghallgatói is ellátogattak a találkozóra.

Az idei célkitűzések

Az idén megrendezendő második találkozónak hasonlóak a célkitűzései. Amint dr. Ambrus Sándor Csaba budapesten praktizáló ügyvvéd a konferenciasorozat magyarországi szervezőinek egyike, az Ügyvédfórum.hu érdeklődésére elmondta, eredetileg négy meghatározó szempontot vettek figyelembe az ötlet kidolgozása során:

  1. a Magyarországon kívül, első sorban a szomszédos országokban praktizáló magyar ügyvédeket szólítsa meg a kezdeményezés,
  2. kifejezetten az ügyvédi hivatást gyakorlókhoz szóljon,
  3. az ügyvédi hivatást érintő kérdések, valamint a gazdasági, üzleti – határon átívelő – élet jogi aspektusai kerüljenek a találkozók központjába,
  4. a szakmai kapcsolatokon túl tartalmas személyes, baráti kapcsolatok jöjjenek létre a különböző országokban élő magyar ügyvédek között.Az előzményekről szólva dr. Ambrus Sándor Csaba elmondta,hogy már az első, 2019-ben megrendezett konferencia helyszínéül is tudatosan Kolozsvárt választották részben „a kezdeményezés szellemiségének az érzékeltetésére”, valamint abból a célból is, hogy itt megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre az Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem http://jog.sapientia.ro/hu révén, ahol is egyébként – mint köztudott - úgy folyik magyarnyelvű jogászképzés, hogy a hallgatóság nagy része nem Magyarországon fog a jogi pályán elhelyezkedni.
Dr. Veress Emőd

A program kialakítása során törekedtek az ügyvédi hivatást érintő és a polgári jog területén, azon belül is a gazdasági témákhoz kapcsolódó előadásokat szervezni, továbbá a személyes kapcsolatok mélyítését is szem előtt tartva, kulturális programmal gazdagítani a fontos eseményt. Az első találkozó létrejöttét, hasonlóképpen az idei második folytatást szakmailag támogatta a Budapesti Ügyvédi Kamara, illetve annak elnöke dr. Tóth M. Gábor elnök is.

A Kárpát-medencei magyar Ügyvédek 2. találkozójának a részletes programja ide kattintva olvasható.

A jelentkezéssel kapcsolatos további információkat ezen az e-mailen lehet kérni, illetve a konferenciára jelentkezni is ezen a címen lehet, 2021. szeptember 27. napjáig: forumiurisegyesulet@gmail.com.

Mint az Ügyvédfórum.hu-nak dr. Ambrus Sándor Csaba elmondta: abban bízik, hogy a rendezvény hagyományteremtő lesz, hisz már a második alkalommal szervezik a találkozót dr. Veress Emőd kolozsvári jogász professzorral, aki néhány évvel ezelőtt még az ő szülővárosában, Csíkszeredában praktizált ügyvédként, és akivel az ELTE-ÁJK határon túli magyar jogászoknak szervezett nyári egyetemén ismerkedtek meg a 2000-es évek elején. Mint felidézi: akkor ő még hallgatóként az egyetem jogi karának szervezőbizottságában tevékenykedett, olyan, a szakmában kimagasló tanárok mellett, mint dr. Mezey Barna dékán, dr. Karácsony András és dr. Takács Péter dékánhelyettes. Dr. Veress Emőd - immáron az Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója – akkor még a nyári egyetemen előadóként vett részt.