Az Európai Unió több mint 40 éve dolgozik az állatjóléti szabályain, és világszerte számos más országot befolyásol pozitívan a magas sztenderjeivel. Az uniós jogszabályok főként a haszonállatokra vonatkoznak, de védik a laboratóriumi kísérletekhez használt állatokat is, a vadon élőket, és a házi kedvenceket.

„[...] a tagállamok teljes mértékben figyelembe veszik az állatok mint érző lények kíméletére vonatkozó követelményeket [...]” - II. cím 13. cikk, Az Európai Unióról szóló szerződés és az Európai Unió működéséről szóló szerződés egységes szerkezetbe foglalt változata

A haszonállatok jóléte

A haszonállatok védelmét szolgáló első uniós szabályok a 70-es évekig nyúlnak vissza. A tenyésztett állatok védelméről szóló 1998. évi irányelv általános előírásokat határozott meg az összes gyapjú, bőr, szőrme felhasználása, vagy más céllal tartott állatok védelmére, és az 1978-as Tenyésztés Céljából Tartott Állatok Védelméről Szóló Európai Egyezményen alapul.

Az uniós állatjóléti szabályok öt elven alapulnak:

  • Éhség és szomjúság nélküli élet

  • Kényelmetlenség nélküli élet

  • Fájdalom, sérülés és betegség nélküli élet

  • Jog a normális viselkedés kifejezéséhez

  • Félelem és gyötrelem nélküli élet

Az élő állatok szállításának szabályai

Az EU 2004-ben fogadott el szabályokat az állatok szállításáról. A hosszú utak azonban megviselik, stresszessé teszik őket és szenvedést okoznak, ezért a képviselők szigorúbb szabályozást, nagyobb büntetéseket és rövidebb szállítási időt szeretnének elérni.

A szállított állatok jóléte

A Parlament 2020 júniusában vizsgálóbizottságot hozott létre, amely az állatok szállítása során elkövetett állítólagos jogsértésekkel és hivatali visszaélésekkel foglalkozik, és elsősorban azt a valószínűsíthető bizottsági és tagállami mulasztást vizsgálja ki, hogy még mindig nem hajtanak végre maradéktalanul az állatok Unión belüli vagy azon kívülre történő szállítására vonatkozó számos uniós jogszabályt.

A gyógyítás, a leölés szabályozása

Külön uniós szabály vonatkozik az állatok leölése során való védelmükről, illetve egyes fajtáikról is.

2018 októberében a Parlament a gazdaságokban használt antibiotikumok csökkentéséről szavazott, ezzel is elősegítve azt, hogy ne kerüljön gyógyszerrezisztens baktérium az ételeinkbe.

A Bizottság a fenntartható élelmiszerellátásra vonatkozó uniós stratégia szempontjából is vizsgálja az állatvédelemre vonatkozó szabályokat.

A vadon élő állatok védelme

Az EU-ban a mintegy 500 vadon élő madárfaj védelmét külön irányelv határozza meg, míg a többi vadon élő állatról a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló irányelv gondoskodik. Utóbbi fő célja, hogy a veszélyeztetett és a kihalás szélén álló fajokat védje Európában. Az állatkertben tartott állatok védelmére is léteznek EU-s szabályok.

A beporzók fontossága

A méhek és más beporzó fajok létfontosságúak az európai környezet és gazdaság számára, számuk azonban egyre csökken. Az EP a méhek egészségének fokozottabb védelmét, például a káros hatású növényvédő szerek betiltását, kutatási programok indítását kéri. A képviselők szerint gyakorlati megoldást kell találni az égető problémára.

A biológiai sokféleség alapvető fontosságú az egészséges ökoszisztémához, ezért az EU számos módon dolgozik a megóvásán. A Bizottság májusban ismertette új biodiverzitási stratégiáját, amely a 2030-ig tartó időszakra szól, és amely illeszkedik az európai zöld megállapodás céljaihoz.

Állatkísérletek az EU-ban

Az EU már 2004 óta tiltja a kész kozmetikai termékeken végzett állatkísérleteket, 2009 óta pedig már az alapanyagokat sem tesztelhetik állatokon, ráadásul 2013-tól az Unión kívül állatkísérletekkel készült termékek forgalmazását is betiltották. A Parlament egy 2018-as állásfoglalásában kijelentette, hogy 2023-ra világszerte betiltaná a kozmetikai termékeknél alkalmazott állatkísérleteket és az így készült termékek forgalmazását.

A kisállatok védelme

Sok kisállatot EU-szerte illegálisan értékesítenek – gyakran a bűnszervezetek –, ami katasztrofális hatással van az állatok jóllétére, és az emberi egészséget is veszélyezteti. A képviselők 2020 februárjában elfogadott állásfoglalásukban EU-s szintű megoldást kértek a problémára, szerintük szükség van a szigorúbb büntetések bevezetésére és a tenyésztők nemzeti adatbázisának létrehozására.

Az EU-s irányelv a macska- és kutyaprém, valamint az ilyen prémet tartalmazó termékek forgalomba hozatalának, a Közösségbe történő behozatalának, illetve onnan történő kivitelének tilalmáról 2008 óta van érvényben.

Küzdelem az illegális háziállat-kereskedelem ellen

A kisállatokkal való utazásra vonatkozó, összehangolt uniós szabályoknak köszönhetően a gazdák szabadon utazhatnak kutyáikkal, macskáikkal, vagy akár vadászgörényeikkel az EU területén. A szabályokat ide kattintva olvashatja el.