Dr. Bafranyi Bertold, a MÜK titkára

Levelében - mint ahogy arról az Ügyvédfórum dr. Baranyi Berdolttól, a Magyar Ügyvédi Kamara titkárától tájékoztatást kapot - a MÜK és OKJT elnöke arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy a járványügyi helyzet adta keretek között, a lehetséges legbiztonságosabb módon indítsa újra a jogi szakvizsgáztatást.

Mint írták: „számos olyan ügyvédjelölt és jogi előadó van, akit a jogi szakvizsgáztatás felfüggesztése a felkészülés alatt ért. Ezen felül a kialakult veszélyhelyzetben az ügyvédi praxisok megbízásainak drasztikus csökkenése, valamint a jogi előadót foglalkoztató munkáltatók helyzetének alakulása miatt egyre több ügyvédjelölt, illetve jogi előadó kerül csökkentett munkaidejű távmunkába, fizetés nélküli szabadságra, végső soron – minden igyekezetünk ellenére – sajnos akár elbocsátásra. A veszélyhelyzet alatti kényszerpihenő alatt ideális egyéni fejlesztési cél lehet a jogi szakvizsgára való felkészülés és a jogi szakvizsga részvizsgáinak letétele.”

Megfontolásra javasolták továbbá a jogi szakvizsgáról szóló 5/1991. (IV. 4.) IM rendelet (Jszvr.) szabályainak a veszélyhelyzetre tekintettel történő alábbi módosításait is.

Javasolták, hogy:

1. a veszélyhelyzettel összefüggésben legalább négyórás részmunkaidős munkaviszonyra kényszerülő ügyvédjelöltek és jogi előadók esetében ez az időszak is teljes mértékben számítson bele a joggyakorlati időbe. Ez azon felül, hogy méltányos ebben a szituációban, arra ösztönözné a munkáltatókat és a munkavállalókat is, hogy a jogviszony megszüntetése helyett valamilyen, a munkaviszony megtartását biztosító megállapodásra jussanak.

2. megvizsgálni a jogi szakvizsga online megvalósításának a lehetőségét, amennyiben pedig ez nem lehetséges, a jogi szakvizsgáknak a veszélyhelyzet során teendő egyes, a felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat érintő intézkedésekről szóló 101/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet 13. §-a szerinti, a záróvizsgák lebonyolítására vonatkozó szabályainak az alkalmazását. ez utóbbi esetben megvalósításba megfontolásra javasolják bevonni az ország felsőoktatási intézményeit is, annak érdekében, hogy a vizsgát a vizsgázó tartózkodási helyéhez a legközelebb lehessen megtartani.

3. a Jszvr. 4. § (5)-(7) bekezdése szerinti határidők lehetőség szerinti csökkentését.

4. a Jszvr. 5. § (5) bekezdése szerinti 5 éves és a 11. § (2) bekezdése szerinti hat hónapos határidőbe a veszélyhelyzet időtartama ne számítson bele.

5. a Jszvr. 6. §-ával ellentétben a 2020. évben július 1. és augusztus 31. napja között is lehessen szakvizsgázni.

6. a kamara felajánlja a segítségét abban a tekintetben, ha az esetlegesen a jogi szakvizsgáztatásban életkoruk miatti veszélyeztetettségük miatt részt venni nem tudó vizsgáztatók helyett – akár csak a veszélyhelyzet idején lebonyolítandó szakvizsgákhoz – új vizsgáztatókat kíván kijelölni.

A levél teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.