Nem meglepő, hogy egy nő fél segítséget kérni és tart attól, hogy majd nem hisznek neki. Ilyen esetben a civil szervezeteken túl, egy megbízható baráttal, orvossal, ügyvéddel vagy bármely olyan személlyel történő kapcsolatfelvétel célszerű lehet, akinek támogatására és diszkréciójára az áldozat feltétel nélkül számíthat – emelte ki dr. Sindler Veronika ügyvéd a veol.hu-nak adott interjúban -, aki szerint az erőszaknak nincs elfogadható fajtája vagy mértéke, sem a családon belül, sem pedig azon kívül, különösen pedig nem a kiszolgáltatott személyek, így elsősorban a nők és gyermekek sérelmére. Úgy véli, ennek megértése és széles körű társadalmi elfogadása csak az első lépés: - Még hosszú a törvényalkotási és jogalkalmazói út az eredményes, nyugati típusú rendszerek és eszközök bevezetéséhez, ahol egy erős jogrendszer az áldozatoknak is bátorságot adhat, a szemléletváltás nélkül azonban ez nem lehetséges.

Az ügyvédnő egyebek mellett kiemeli: az új Büntető Törvénykönyv 2013. július 1. óta önálló tényállásként szabályozza a „kapcsolati erőszakot”, amelynek elkövetése súlyosabb esetekben akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Krízishelyzetben az áldozat elsődlegesen a rendőrséghez fordulhat védelemért, a rendőr pedig a 32/2007. számú ORFK utasítás szerint családon belüli erőszak esetén köteles a helyszínen – akár éjszaka is – azonnal megjelenni és intézkedni. A helyszínre érkező rendőr – ha a törvényi feltételek fennállnak -, a bántalmazót előállítja, őrizetbe veszi, illetve kezdeményezi az előzetes letartóztatását vagy a távoltartás elrendelését. A bántalmazó előállítására, őrizetbe vételére akkor kerülhet sor, ha feltételezhető, hogy ennek hiányában további fizikai bántalmazásnak tenné ki családtagjait, vagy más módon megfélemlítené a tanúkat. Ha a bántalmazásnál gyermek is jelen volt, felmerül a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény gyanúja, emiatt pedig a rendőrségnek hivatalból kell eljárást indítania.

A Btk. ma már külön bűncselekménynek minősíti a családon belüli erőszakot és a bántalmazónak azzal is számolnia kell, hogy a kötelezően intézkedő rendőr esetleg elviszi vagy akár hetvenkét órára őrizetbe veszi. – Úgy vélem nem meglepő - teszi mindehhez hozzá dr. Sindler Veronika -, hogy egy nő fél segítséget kérni és tart attól, hogy majd nem hisznek neki. Ilyen esetben a civil szervezeteken túl, egy megbízható baráttal, orvossal, ügyvéddel vagy bármely olyan személlyel történő kapcsolatfelvétel célszerű lehet, akinek támogatására és diszkréciójára az áldozat feltétel nélkül számíthat – emelte ki Sindler Veronik.

A sok érdekes, ügyvédi-gyakorlati tapasztalatot is bemutató interjú (készítette: Kutasi Zsófia, Nagy Lajos fotójával) teljes terjedelmében itt olvasható: https://veol.hu/hirek/isten-szamolja-a-nok-konnyei...