Sikeresen elindult a kirendelés informatikai támogatása vasárnap hajnalban. A 12/2018. (VI. 12.) IM rendeletre és a MÜK 9/2018. (V. 25.) kirendelési szabályzatra is figyelemmel a kirendelés a következők szerint működik:

(1) a kirendelő szerv egy központi kapcsolaton keresztül a Magyar Ügyvédi Kamarának elküldi a kirendelő határozatát,
(2) a Magyar Ügyvédi Kamara informatikai rendszere ezt fogadva a rendelkezésére álló, előzetesen a területi kamarák által feltöltött adatok alapján automatikusan kijelöli az adott területen sorrendben következő kirendelhető védőt, és
(3) a területi kamara nevében az informatikai rendszer megküldi a kijelölt védő elérhetőségét a kirendelő szervnek, aki megkísérli felvenni a kapcsolatot a kijelölt védővel.

A védők számára a lényeg:

a) A védővel a kapcsolatot továbbra is a kirendelő szerv veszi fel, nem a területi kamara, tehát a védők szempontjából marad a megszokott eljárásrend.
b) Aki nem rendelkezik cégkapuval, nem fog kapni kirendelést (az ügyfélkapu erre a hatósági kézbesítési célra nem alkalmas).
c) Azt, hogy kötelező-e a kirendelés vállalása, illetve ki vállal kirendelést és ki nem, a területi kamara dönti el és ezt vele kell kommunikálni.

A többi területi kamara, a rendőrségek és ügyészségek tájékoztatása szerint a rendszerek működnek, de a bírói vezetések egy része tanácstalan. Kollégiumvezetői szintről több olyan tájékoztatást kapnak, hogy ha nem működik 2018 júliusban az ő rendszerük, a korábbiaknak megfelelően a leadott névsor szerint rendelnek ki védőt.

A listával kapcsolatos fel- és leiratkozásokat, valamint minden, a kirendelési listával kapcsolatos adatbejelentést a BÜK tagjaitól a kirendeltvedo@bpbar.hu e-mail címre kérik megküldeni.