A politikus úgy nyilatkozott: az Európai Unió rendelkezik már azokkal az eszközökkel, amelyek révén biztosítható a jogállamiság és az EU-s támogatások elosztása.

"Nem kell újra feltalálnunk a kereket" - fogalmazott a miniszter.

Arra figyelmeztetett, hogy a készülő 2021-27-es költségvetés egyik, "politikai célokból bevett különleges előírása túl tágan és homályosan határozza meg a jogállami elvekkel kapcsolatos általános hiányosságokat".

Az a célom, hogy ez a javaslat végleg kikerüljön a tervezetböl, és azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az uniós költségvetés elfogadása kapcsán létezik egy bizonyos csomag elv; azaz semmiben nem állapodunk meg, amíg mindenben meg nem állapodtunk. Ez a vörös vonal" - mondta az interjúban a politikus.

Dr. Varga Judit tagadta, hogy Magyarország megszegné a jogállamiság elveit.

Szerinte a leköszönő bizottságnak az a javaslata, hogy olyan rendszeres jogállami ellenőrzéseket folytassanak, mint amilyenek már léteznek a tagországok vonatkozásában, "teljesen ellentmond az uniós szerződéseknek.

Hozzátette: reméli, hogy az új bizottság "hidakat épít majd, nem pedig árkokat ás" a tagállamok között.

"Remélem, hogy a bizottság jövőbeli magatartása terén egy új korszak küszöbén állunk" - fogalmazott.

Dr. Varga Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamok eltérő alkotmányos történelme "a jogállamiság ügyében összehasonlító látásmódot követel".

"Magyarországon be akartuk vezetni a közigazgatási bíróságokat, de félretettük, amíg a viták le nem zárulnak. Erre a kérdésre később térünk vissza" - mondta az igazságügyi miniszter.

(Forrás: IM/MTI)