A Budapesti Ügyvédi Kamara elnökével, dr. Réti Lászlóval készült interjú után a BÜK 2014-es választási ellenzékével, az Ügyvédi Összefogás Egyesület három tagjával: dr. B. Szabó Gáborral, dr. Buczkó Péterrel és dr. Járai Gáborral (képünkön) folytatott beszélgetést a mandiner.hu internetes portálon Lándori Tamás újságíró arról (megjelent november 5-én) , hogyan vélekednek a kamaráról és annak vitás ügyeiről.

Mint az szűkebb körben már ismert volt, az Ügyvédi Összefogás (önmeghatározásuk szerint akkor még) "választási szerveződést" dr. B. Szabó Gábor, dr. Buczkó Péter, dr. Járai Gábor és dr. Patay Géza ügyvédek indították el (utóbbiról az interjút adók azt jelezték: "most nincs közöttünk"), akik a BÜK elnökségének a tagjai voltak az előző ciklusban, s a Kamarával kapcsolatos felgyülemlett gondjaik miatt (egyebek között: az ügyrend hiánya, koncentrált elnöki döntési jogkör, a kellő transzparencia hiánya, a mindezekkel kapcsolatos és egyéb kritikai észrevételeik figyelmen kívül hagyása, háttérbe szorítottság érzése stb.) hagyták el az elnökséget, még a tisztújítás előtt.

További sérelmeik egyik forása, hogy választási programjukat a BÜK "lenyúlta", s abból különösen is a tagdíjcsökkentésre vonatkozó javaslatuk átvételét tartják az egyik legfontosabbnak.

A továbbiakban beszélnek saját vezetői feladataik során megtapasztalt konfliktusaikról, a kamarai tagoknak a választások során megmutatkozó közönyéről, a "félelemről", ami véleményük szerint sok ügyvédet visszatart abban, hogy az időközben formálisan is egyesületté vált, jelenleg még mindig csak 17 tagot magáénak tudó ÜÖE-hez csatlakozzon. Ez utóbbiról megjegyzik: szerintük nem a tagok száma, hanem az általuk felvetett gondolatok vonzereje számít.

Szó esik az interjúban egyebek mellett a 2014-es választási folyamat anomáliáiról, pl. az ÜÖE sokakban visszatetszést keltő utcai plakátkampányáról, megszólalási lehetőségeik korlátozott voltáról, a véleményük szerint elavult ("a győztes mindent visz" alapú) kamarai választási szabályzatnak a valós viszonyokat torzító hatásáról, s ezen közben a "közönyös tömeg" általuk történt megszólításáról, ami szerintük: sikertörténet.

Álláspontjuk szerint a 2010-es elnökséget jogilak nem lehet "feléleszteni", a BÜK jelenlegi áldatlan helyzetének megoldása: a kamarai választások kiírása.

Az ÜÖE anyagi hátterét (pl. a feltehetően költséges választási utcai plakátkampány költségforrásait) firtató újságírói kérdésre adott válaszok szerint: "A közösség összerakta az anyagi erejét és a kapcsolati rendszerét. Az ügyfélkörünket is megkértük, hogy segítsenek". Továbbá: "Ami e mögött volt, az saját zsebből ment".

(A terjedelmes interjú teljes szövege ide kattintva olvasható.)