Címfotónkon: Zágráb

A 35. Horvát Ügyvédnap szakmai konferenciáján kilenc ország képviseltette magát.

A konferencia témája az "Ügyvédnélküli világ?!" volt.

Négy horvát előadó, köztük az Alkotmánybíróság egyik tagja, előadásában egybehangzó reményét fejezte ki, ez a helyzet nem fog bekövetkezni, de jó néhány amerikai és német televíziós reklámmal illusztrálták, hogy a világon nagy kínálat van technikai adatbázisok bevonására a többször tutyi-mutyinak ábrázolt ügyvédek megsegítésére, illetve egyfajta "kiváltására". Bizonyos reklámok pedig számunkra – egyelőre – elképzelhetetlen (viccesnek szánt) agresszivitással kínálták a nindzsa tehetségű és bátorságú ügyvédi irodák szolgáltatását.

A konferencián egyedüli külföldi előadóként dr. Havasi Dezső (képünkön) ismertette a témával kapcsolatos, az ügyvédség szempontjából derűlátó elgondolásaitt, és azok alátámasztásra bemutatta a magyar polgári perrendtartás ezt erősítő rendelkezéseit, valamin a készülő új Ügyvédi törvény várható főbb változtatásait.

Mint azt dr. Havasi Dezsőtől megtudtuk: az egyik előadás kapcsán az is kiderült, hogy Horvátországban is komoly gondot okoz a nagy számú alkalmazott jogtanácsosi réteg párhuzamos jogszolgáltató tevékenysége.

Arra hivatkozással, hogy Belgiumban is szükséges bizonyos reform az ügyvédi tevékenységben, a Brüsszeli Ügyvédi Kamara elnöke nagy érdeklődést mutatott a magyarországi új Ügyvédi törvénnyel kapcsolatos részletek iránt.

Az információs technikai forradalom robbanászerű megjelenése a jog és az igazságszolgáltatás világában szerkesztőségünket is foglalkoztatja. Ajánljuk olvasóink figyelmébe néhány utóbbi, a témával foglalkozó közleményünket: