A Russian LGBT Network 2006 óta tevékenykedik és 17 irodája van országszerte. A szervezet munkájának egyik fő fókusza, hogy megmentse a homoszexuális embereket Csecsenföldön a helyi hatóságok egyre inkább elharapódzó erőszakos támadásaitól – idézte az AP hírügynökséget az Euronews.

Ivan Pavlov ügyvéd és négy volt kollégája szintén rákerült a külföldi ügynökök listájára november 9-én este. Ők annak a Team 29 nevű jogász- és újságíró szervezetnek voltak egykor a tagjai, amely hazaárulási, kémkedési és információszabadsággal kapcsolatos ügyekkel foglalkozott. A Team 29, üldöztetéstől tartva idén beszüntette működését.

Pavlov ellen, aki egy hazaárulással vádolt újságíró ügyvédje volt, az orosz hatóságok nyomozást indítottak, azzal vádolva őt, hogy egy rendőrségi vizsgálathoz kapcsolódó információkat tett közzé. Pavlov időközben elhagyta Oroszországot, és Georgiában telepedett le az AP szerint.

Az utóbbi hónapokban az orosz kormány számos független médiumot, újságírókat és jogvédő csoportokat minősített külföldi ügynöknek.

Ezek közül legalább kettő fel is hagyott addigi tevékenységével, attól tartva, hogy ellenkező esetben további szankcióknak lenne kitéve.

Címfotó: Dimitar Dilkoff/AFP/via 168.hu - Ivan Pavlov ügyvéd érkezik a moszkvai városi bíróságra 2021. június 9-én, hogy részt vegyen az Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapítványa (FBK) ellen indított szélsőségességi per tárgyalásán.