A TASZ közleménye rámutat: a modern kommunikációs eszközök és csatornák egyre nagyobb mennyiségű információt tesznek elérhetővé rólunk egyre szélesebb kör számára – gyakran szenzitív, személyes adatokat is. Az információs önrendelkezési jog folyamatosan sérül az állami és a piaci szereplők megfigyelései során. Legféltettebb, személyes titkainkból listák állnak össze, adatainkat különböző hivatalok és cégek kapcsolhatják össze, és alkothatnak belőlük további visszaélésre lehetőséget adó profilokat. Személyes és gazdasági károk sorát okozhatják a titokban utánunk kémkedő programok és alkalmazások.

A TASZ az INCLO nemzetközi kezdeményezés magyarországi partnereként a hétköznapi polgároknak, civil szervezeteknek, gazdasági szereplőknek, oknyomozó újságíróknak, és minden, a kémkedéssel érintett áldozatnak kíván segítséget nyújtani azzal, hogy a bevált és globálisan alkalmazott védelmi megoldásokat egy helyen, a nopara.org honlapon teszi elérhetővé számukra. Ahhoz azonban, hogy az információvédelemmel nem hivatásszerűen foglalkozó érintettek számára is világos legyen, milyen potenciális veszélyek fenyegetik őket a TASZ Facebook-oldalán zajló színes tájékoztató sorozatot is indít „Szigorúan bizalmas” címmel. Olyan, a közvélemény számára jól ismert történelmi, irodalmi szereplőket, művészeket mutat be új oldalukról, akik egy korábbi, „analóg” világ polgáraként még meg tudták védeni egy-egy személyes titkukat – írták.

A jogvédő szervezet annak végiggondolására hív mindenkit, hogy mi történt volna ezekkel az emberekkel, ha egy transzvesztitával folytatott kaland, egy szégyellt bőrbetegség vagy a mértéktelen italozás híre nem az adott kor korlátozott csatornáin terjed, azaz lényegében titok marad, hanem illetéktelen kezekbe kerülve a ma megszokott, globális felületeken jelenik meg. Mit írnának ma a történelemkönyvek, vagy az irodalmi szöveggyűjtemények ezekről az emberekről?

Sem az állam, sem gazdasági szereplők nem léphetik túl a számukra alaptörvényben és jogszabályban előírt kereteket, mégis naponta találkozhatunk példákkal, amikor az információs önrendelkezési jog sérül e szereplők súlyosan aggályos ténykedése miatt. Sokan nem is tudják, hogy számítógépét, telefonját, kommunikációs eszközeit és csatornáit ebben a pillanatban is akár tucatnyi szereplő kémleli, legszemélyesebb adatait kutatva. Ezeket tartják távol a TASZ által ajánlott alkalmazások, amelyek letöltését mindenkinek feltétlenül ajánlják!