A biztos az MTI tájékoztatása szerint hozzátette: mindezen kitételekkel kapcsolatban aggályaink vannak bizonyos tagállamok vonatkozásában - mint később kiderült: Magarországra és Lengyelországra gondolt -, de a bizottság eltökélt szándéka hogy megvédi ezeket az értékeket és elveket.

Mint mondta, a helyreállítási tervekhez kötődő források kifizetése az elszámoltathatóságra, az átláthatóságra, és az uniós tagállamok zöld és digitális átállással kapcsolatos kötelezettségvállalásaira alapszik, a tervek jóváhagyása előzőleg az EU által jóváhagyott kritériumokon alapul.

A magyar és lengyel tervek felülvizsgálata továbbra is folyamatban van, ezek kimenetele előre bem látható, mert az elfogadásuk előzetes feltételekhez kötött - tette hozzá.

Az uniós adófizetők pénzét csak szabályosan és a célokhoz kötődően lehet felhasználni, ezért az előfinanszírozás elindításhoz korrupcióellenes kapacitásokat kell garantálniuk a tagállamoknak - húzta alá Gentiloni.

Győri Enikő fideszes EP képviselő felszólalásában egyebek között azon véleményének adot hangot, amely szerint az EP baloldali többségének a politikai nyomásgyakorlás az eszköze, azonban a bizottságnak ellen kell állnia és a jog talaján állva zöld utat adni a források folyósításának.

Magyarországot nem lehet megvásárolni, nem fogunk engedni a gyermekvédelmi törvényből - mondta, utalva arra, hogy szerinte e jogszabály miatt nem fogadta el eddig a brüsszeli testület a magyar tervet.

Ujhelyi István szocialista uniós parlamenti képviselő felszólalásában egyebek mellett ezt mondta: "Miközben a magyar kormány azt hazudja otthon, hogy azért fagyasztották be az uniós források kiutalását, mert LMBTQ-propagandisták nemváltoztató műtéteket akarnak reklámozni a magyar óvodákban, addig a valóság az, hogy az állami szintű korrupció és a jogállamiság leépítése miatt késik a magyar terv brüsszeli elfogadása."

Hozzátette: Magyarországnak szüksége van az európai forrásokra, különösen a helyreállítási alapból lehívható pénzekre, mert ezek a források "járnak az országnak", és mert annak fedezetét az EU közös kötelezettségvállalással teremtette meg, azonban a Fidesz "állampárti rendszere" ezeket felszívja, ellopja, és saját céljaira fordítja.

Cseh Katalin a Momentum EP képviselője elmondta: az Európai Bizottság júniusban további garanciákat kért a magyar és a lengyel kormánytól a korrupció ellenes harc és a bíróságok függetlenségével kapcsolatban.

"Jó volna már ebből látni valamit a két kormány részéről, viszont csak azt tapasztaljuk, hogy politikai pingpong folyik az unió és Magyarország illetve Lengyelország között. Eközben sérül a bizottság hitelessége, mert az autokraták nem veszik komolyan a testületet. Úgy gondolják, hogy leépíthetik a jogállamot, aztán háttérben megkötött alkuk után majd csak jön a pénz is - fejtette ki.

"Az Európai Bizottság nem mutathat megbékélést, mert azt az Európai Parlament nem fogja azt tétlenül nézni" - vélekedett.