Éltető gyökerek

Dr. Bánáti János, a magyar Ügvédi Kamara és ezúttal egyben a Magyar Jogász Egylet XV. Jogászgyűlésének elnöke megnyitójában felidézte, hogy 1870-ben tartották az első magyar jogászgyűlést, és bár a koronavírus-járvány miatt a kerek évfordulón, 2020-ban nem lehetett megtartani a rendezvényt, az idei, 151. évfordulón kiemelten fontosnak tartja a hagyományok szerint megrendezni a fórumot.

A hazai jogásztársadalom kiemelkedő szakmai fórumához kezdetektől fogva kitüntető figyelemmel fordult a mindenkori magyar kormány a jogászgyűlésekhez. Korábbi rendezvényeiken több alkalommal volt jelen mások mellett előadóként vagy díszvendégként a hivatalban lévő köztársasági elnök, a legfelsőbb bíróság elnöke, a legfőbb ügyész. A kormányzatot minden alkalommal az igazságügyi miniszter mellett más kormánytagok is képviselték, mint ahogy az idei esztendőben is, amikor dr. Varga Judit igazságügyi miniszter mellett dr. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is előad majd - tette hozzá.


Dr. Tócsányi László

A fundamentum

Dr. Trócsányi László, európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egyesület elnöke Concha Győző jogászt idézte, aki szerint "a rend az emberi erőknek, javaknak, tevékenységeknek belső összefüggése, a rendőrség pedig a belső folyamatoknak csak időleges külső támogatója; mint egy jó orvos, támogathatja az organizmus működését, de nem teremtheti." 
Ezt követően Wass Albert író-költő gondolatait tolmácsolta, miszerint "törvény és rend nélkül nincs világ."

A Magyar Jogász Egylet (MJE) által rendezett tizenötödik Magyar Jogászgyűlést Balatonfüreden tartják 2021. szeptember 23-25. között, csütörtöktől szombatig.