A pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelésének elrendelését és felülvizsgálatát 2020. március 27-től a telekommunikációs technológiák által biztosított lehetőségek kiaknázásával oldják meg az érintett egészségügyi és igazságügyi intézmények a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén – tudatta az OBH.

A SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatójával, valamint a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetének (OPAI) főigazgatójával, továbbá a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnokával, illetve a Péterfy Kórház Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetének vezetőjével állapodott meg a Fővárosi Törvényszék elnöke, dr. Tatár-Kis Péter arról, hogy jelen helyzetben hogyan biztosítsák a pszichiátriai gyógykezelések elrendelését és kötelező felülvizsgálatát.

A bíróság részéről eljáró titkárok a továbbiakban Skype-on keresztül fogják lefolytatni a törvény által előírt eljárásokat, ekként úgy az egészségügyi, mint az igazságügyi alkalmazottak és a betegek önmaguk és mások egészségének veszélyeztetése nélkül tudnak majd eleget tenni a jogszabályokban rögzített kötelezettségeiknek. Az eljárások lebonyolításához szükséges tableteket – amelyeket a törvényszék elnöke a lehető leggyorsabb alkalmazás érdekében személyesen szállított ki a kórházaknak –, a Fővárosi Törvényszék biztosítja az egészségügyi intézmények számára is.