A szeptemberben induló felújítás révén a XXI. századi felsőoktatás követelményeinek megfelelő infrastruktúra jön létre. Ez a fejlesztés is azt mutatja: nem igaz az az állítás, hogy a kormányzat büntetné Szeged városát - nyilatkozta az MTI-nek dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki maga is az egyetem Állam- és Jogtudományi tanszékének tanára.

A miniszter szerint a kormányzat az ország versenyképessége szempontjából fontosnak tartja a jogászképzés fejlesztését és különös figyelmet szentel a vidéki jogászképzésnek. Ma a 6200 joghallgató közül csaknem háromezer az öt vidéki jogi kar valamelyikén tanul; utóbbiak tanulmányait 2016 óta évente 250 millió forinttal támogatja a kormányzat jogászösztöndíj-programok keretében - jelezte. További 250 millió forint jut évente kutatások és oktatásfejlesztési projektek támogatására, így országos szinten már több mint kétmilliárd forintnyi külön támogatáshoz jutott a jogászképzés az elmúlt években.

Elmondta: a jogi karok infrastruktúrájának áttekintése során állapította meg a kormány, hogy a szegedi karnak otthont adó épület rekonstrukcióra szorul. Ezután született meg a döntés a támogatásról.

Azt is elmondta, hogy két évvel ezelőtt a kormány már jóváhagyott 650 millió forintot a szegedi jogi kar épületének bővítésére, így immár 1,65 milliárd forint használható fel a XXI. századi infrastruktúra kialakítására.

A felújítás idején a kar bérelt épületekben működik majd - közölte dr. Trócsányi László.