Az ügynökség alapjogi tisztje a 2020-as évről ad áttekintést, amely közel sem volt konfliktusmentes. Elég, ha csak az égei-tengeri szituációra gondolunk, amelynek kapcsán egyesek egyenesen humanitárius válságot emlegettek a Frontex működése kapcsán – írta beszámolójában a Precedens.mandiner.

Tekintettel arra, hogy a jelentés a 2020-as évre fókuszál, ebben a dokumentumban inkább a koronavírus-járványból levonható következtetések szerepelnek. Arról a súlyos migrációs válságról, amellyel az afganisztáni konfliktus fenyeget, ebben a jelentésben még szó sem esik, legfeljebb annyiban – hangsúlyozza a portál -, hogy a Frontex már a tavalyi évre vonatkozóan is az afgánok felülreprezentáltságát rögzítette szíriai, tunéziai, pakisztáni és algériai állampolgárokkal egy sorban. S már most jól látszik, hogy a 2021-es jelentésből a Lengyelországnak és Litvániának Fehéroroszországgal közös határán kibontakozó fejlemények sem hiányozhatnak majd.

2020. decemberéig becslések szerint nagyjából 110 ezer menekült és migráns érkezett az Európai Unió külső határaihoz. Közülük közel 88 ezer fő tengeren érkezett, 7 ezer fő a Földközi-tenger térségében található szárazföldi útvonalakon (Görögország, Spanyolország), közel 18 ezer fő pedig Délkelet-Európán keresztül jutott el a határokig.

A 2020-as számok nagyjából 20 százalék mértékű csökkenést jelentenek a 2019-es adatokhoz képest, a csökkenést pedig a Frontex javarészt a világjárvány miatti szigorú határőrizet visszaállításának tudja be.

A Frontex jelentése kitér azokra a vádakra is, amelyek az ügynökséget a migránsok jogellenes visszatoloncolása miatt érték. Ennek kapcsán a szervezet rögzíti, hogy 2020-ban az Évrosz folyó mentén húzódó görög-török határon (ahol jelenleg kerítés épül) a migrációs nyomás megnövekedett. Ezzel egyidejűleg a török hatóságok bejelentették, hogy a továbbiakban nem tartóztatnak fel egy migránst sem, amelyre a görög fél a határvédelem megerősítésével reagált. A megnövekedett migrációs nyomással szembesülve a Frontex azonnali beavatkozás keretében segítséget nyújtott a görög hatóságoknak.

Részben ezek hatására – emelte ki a jelentésből a Precedens.mandiner – egyes humanitárius nem kormányzati szervezetek (NGO-k) visszatoloncolásokra hivatkozva a Frontex és a tagállamok humanitárius felelősségét kezdték el pedzegetni, jóllehet nemcsak az Égei-tenger térségében, hanem más migrációs útvonalak esetében is.

Amiről az alapjogi fókuszú jelentés csak érintőlegesen számolt be, az az hatalmas technológiai fejlesztés, amely ugyanebben, tehát a 2020-as évben ment végbe a Frontex berkeiben (s amely jelenleg is tart).

Az ügynökség ugyanis a legmodernebb, mesterséges intelligenciával megtámogatott arcfelismerő, hazugságvizsgáló technológiák alkalmazására készül, amelyekre különösen az afganisztáni válság migrációs utóhatásai kapcsán számít igazán. Ezzel kapcsolatban egyes személyiségi jogvédőknek az a kifogása támad, hogy e technológiák alkalmazása egyszer és mindenkorra megszüntetheti az Európai Unióba belépők személyiségi jogainak egy részét.

A személyiségi jogok mellett arról is kevés szó esett, hogy a Frontex – illetve annak közreműködésével a tagállamok – egyébként milyen elrettentő technológiákkal akarja, megakadályozni azt, hogy az illegális migránsok az Európai Unió területére jussanak. Kihasználva a koronavírus-járvány okozta migrációs csillapodást, high-tech eszközökkel, köztük hangfegyverekkel, mesterséges intelligencia által vezérelt kamerarendszerrel és „virtuális határőrséggel” készül a görög határrendészet a következő migrációs hullámra. A fejlesztéseket pedig Görögország az Európai Unió támogatásával hajtja végre – írta a portál.