Korábbi kapcsolódó közleményünk:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

„A kormány elutasítja az Európai Bizottság megalapozatlan és politikailag motivált aggodalmait a magyarországi korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatban. Magyarországon európai összehasonlításban is részletes antikorrupciós stratégia, hatékony bejelentővédelmi rendszer és szigorú büntetőjogi szabályok érvényesülnek”

– áll egyebek mellett a 1527/2021-es kormányhatározatban, amely augusztus 2-án este jelent meg a Magyar Közlönyben. A magyar kormány ezzel a sommás megállapításaival a közelmúltban megjelent európai uniós jogállamisági jelentésre reagált. A másodjára kiadott, minden uniós országot felmérő jelentés ugyanis nem fest kedvező képet a magyarországi jogállami helyzetről - a Szabad Európa értékelése szerint.

A magyar kormányhatározat szerint

megfelelően működik a magyar igazságszolgáltatás, amelyet más nemzetközi szervezetek is vizsgálnak.

A civil társadalom fenyegetése és korlátozása ellen azt hozzák fel ellenérvként, hogy

hatvanezer civil szervezet működik pillanatnyilag az országban.

A magyar kormány emellett határozatba foglalta, hogy az EU megállapításaival szemben a magyar sajtó igenis sokszínű

„A kormány rögzíti, hogy az Európai Bizottság értékelésével ellentétben Magyarországon valódi pluralizmus érvényesül a médiában. A baloldali és liberális médiacsatornák által nagymértékben uralt nyugat-európai médiakörnyezettel ellentétben a magyar viszonyok kiegyensúlyozottabbak, mivel minden politikai nézet és irányzat eljuthat a nyilvánossághoz”

– olvasható most már a hivatalos kormányhatározatban is.

Ez egyébként - a Szabad Európa megfigyelése szerint - "nagyon hasonlít arra, mint ahogyan Putyin orosz elnök reagált nemrég az orosz médiahelyzet bírálataira".

„Annyi hírcsatorna, internetes csatorna, különböző vélemény van nálunk, annyi kritikus vélemény van a médiában a hatóságokról […] Nem hiszem, hogy azoknak az újságíróknak az országaiban ez meglenne, akik a[z orosz] kormányt ilyen keményen kritizálják”

– állította Putyin elnök az RSF jelentése alapján 2021. június 8-án.

Az új magyar kormányhatározat emellett megismétli a kormány korábbi érveit, amely szerint

az EU jelentése elfogult, kettős mércét alkalmaz, és semmiképp nem szabad felhasználni más uniós folyamatokhoz.

Az EU jelentés egyébként - a Szabad Európa állítása szerint- a magyar kormánnyal és állami szervekkel történő folyamatos egyeztetés mellett zajlott, így magyar részről bármikor jelezhették volna, ha valahol tévedést vagy hibát találnak az anyagban. A végső jelentést a magyar állam a hivatalos bejelentésnél jóval korábban megkapta - írja a Szabad Európa.

A fejlemények több szálát is feldolgozó cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.