Az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció elleni küzdelem, a független és sokszínű sajtó, vagy éppen a civil szervezetek vegzálása elleni kiállás egyaránt a záloga annak, hogy mindannyian egy szabadabb országban élhessünk - írja értékelésében a TASZ. A szervezet szerint az Európai Bizottság 2021-es jogállamisági jelentése hazánk vonatkozásában éppen ezeken a területeken állapít meg súlyos problémákat. "A rendszerszintű jogsértésekért felelős kormány megpróbálja ugyan a bírálatokat brüsszeli bürokraták bosszújaként beállítani, de a TASZ perei is megmutatják, hogy valós problémákról van szó."

Az Európai Bizottság idei jogállamisági jelentése a TASZ szerint egyebek mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a bírói állások pályáztatási és kinevezési gyakorlata a bíróságok függetlenségét veszélyezteti.

A jelentés azzal is foglalkozik - értékel a TASZ -, hogy Magyarország nem partnere az Európai Unió intézményeinek abban, hogy az uniós források felhasználásának szabálytalanságait feltárják és szankcionálják.

Továbbá: a 2021-es jelentés a sajtó függetlensége és sokszínűsége terén is komoly problémákra utal.

A TASZ értékelése ide kattintva olvasható.