Dr. Tóth Béla (Foto: diracom.hu)

A számokról Tóth Béla, a Diracom Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a Világgazdaságnak.

Tóth Béla becslései szerint évente több tízmilliárd forintra tehető a veszteség, amelyet a lehallgatások okoznak a cégeknek.

A legveszélyeztetettebb kategóriában a kutatás-fejlesztési tevékenységet végzők és a tendereken induló vállalatok vannak.

Úgy véli, ha egy cég 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkezik, akkor elérte a lehallgatás „belépési küszöbét”.

Az analóg készülékek lehallgatása a legegyszerűbb, ezért a szakértő azt javasolja, hogy ilyen telefonok mellett ne tárgyaljanak. A mobilok lehallgatását egyáltalán nem lehet érzékelni, és ezeket jellemzően hivatalos szervek végzik Magyarországon.

A home office végeztével a felelős cégvezetők átvizsgáltatják majd az irodáikat – mondta Tóth Béla. Évente három-négyszer szúrópróbaszerűen célszerű hívni egy biztonságtechnikai szakértőt, főleg, ha valamilyen fontos tárgyalásra készülnek a vállalatok. Ahol van rá anyagi erőforrás, ott aktív frekvenciaspektrumú rendszerek kialakítása javasolt. Ez biztosítja, hogy ha egy mobiltelefonnal vagy más eszközzel bejelentkeznek a tárgyalóba, azt a rendszer azonnal jelzi, és le tudják állítani a megbeszélést.

A cikk teljes terjedelemben ide kattintva olvasható.