A látogatási tilalommal érintett intézmények közül utolsóként a magyar börtönökben is megszűnt július 1-től a tiltás, de a látogatókra ezt követően is szigorú szabályok vonatkoznak.

A Népszava kérdéseire a BVOP azt felelte, hogy júliustól minden fogvatartottat havonta egyszer 30 percig látogathat meg egy hozzátartozója.

A rabot látogató vendég azonban nem lehet az illető gyereke, a BVOP kommunikációs osztálya azt hangsúlyozta, hogy csak olyan felnőttkorú lehet a látogató, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

A félórás találkozó teljes ideje alatt mindkét félnek kötelező lesz a maszk viselése, a „szociális védőtávolság” megtartása és nem foghatják vagy ölelhetik meg egymást. Ahogy fogalmaznak: „kerülni kell a közvetlen testi érintkezést”.

A látogatás újraindulása mellett továbbra is lehetséges a digitális kapcsolattartás.

A Skype-beszélőt havonta egyszer, maximum 30 percig vehetik igénybe a fogvatartottak, ha egyébként nem lenne akadálya a látogatóval való találkozásnak sem. Akkor azonban, ha bármilyen oknál fogva nem jöhet létre a személyes találkozó, heti két alkalommal összesen 60 percig Skype-olhat a fogvatartott – tette hozzá a BVOP. A szabályok mindenkire egyformán érvényesek, sem az életkor, vagy a rab egészségi állapota, sem a büntetés hátralévő hossza nem jelent különbséget.

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.