A kérdőív anonym.

Valamennyi CCBE tagszervezet ügyvédeinek véleményét várják az anyanyelven kitölthető kérdőívek segítségével

A magyar nyelvű internetes kérdőív ide kattintva érhető el.

A CCBE vezetősége 2017. februári, bécsi ülésén döntött úgy, hogy csatlakozik ahhoz a kutató munkához, amit Bírói Tanácsok Európai Hálózata (European Network of Councils for the Judiciary, ENCJ) kezdeményezett. Ez a szervezet már végzett egy hasonló, anonym kérdőíves felmérést a bírói függetlenség vonatkozásában a bírók körében.

Miután a CCBE csatlakozott a felméréshez, kérte minden tagszervezetét, hogy a pontos érthetőség és korrekt eredmény érdekében, valamint elkerülendő nyelvi nehézségeket, aki teheti, fordítsa le a kérdőívet saját országa nyelvére. Tekintettel arra, hogy a kérdőívet eredetileg bíróknak fogalmazták és szerkesztették meg, szükség volt arra is, hogy átszerkesszék az egyes kérdéseket - ezekből tíz van - az ügyvédek szempontjait figyelembe véve. Így született meg a kérdőív magyarnyelvű változata is a MÜK brüsszeli képviselete munkájának eredményeként.

A kérdőív kitöltése online történik. Ebből fakadóan a CCBE automatikusan megkapja a kitöltött dokumentumot, az egyes helyi tagszervezeteknek ezzel már semmi tennivalója nincs, azon kívül, hogy hathatósan felhívja országa ügyvédségének figyelmét a kérdőív kitöltésére, íly módon a kutatás segítésére.

A CCBE - feltehetően a nyár végére - elkészíti a kérdőívekből levont összegző elemzést és közli azt a felmérést kezdeményező Bírói Tanácsok Európai Hálózatával (ENCJ), valamint a nyilvánosággal.