A négyéves labrador az utóbbi években annyira jó szolgálatot tett a bíróságokon, hogy Lol példájára egyre több francia törvényszék igényel magának terápiás kutyát, sőt, nemrég törvényjavaslatot is benyújtottak, hogy az igazságügyben dolgozó állatok rendes státuszt kapjanak – írta a BBC nyomán a Telex.

Ellentétben más nagyvárosok bíróságaival, ahol a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények gyakoribbak, Lot megyében a szexuális visszaélés és a családon belüli erőszak képezi a büntetőügyek többségét. Ennek megfelelően Lolt arra képezték ki, hogy minden körülmény között nyugodt maradjon és barátságos legyen az idegenekkel, különös tekintettel a gyerekekre. Lol az olyan feszült, hangos és érzelmileg túlfűtött helyzeteket is jól kezeli, mint például a szembesítés, amikor az áldozatnak a bántalmazójával kell szembekerülnie.

Frédéric Almendros megyei főügyész két évvel ezelőtt találta ki, hogy segítő állatot szeretne alkalmazni a tárgyalótermekben, miután hallotta, hogy az Egyesült Államokban már volt erre példa. Almendros bevallása szerint ő maga is kételkedett a sikerben, attól félt, hogy nem működik majd az ötlet vagy hogy Lol nem lesz alkalmas a feladatra.

Lolról, illetve arról, hogy egyesek szerint negatív hatása is lehet annak, ha a tárgyaláson egyes tanúk mellé kutya kerül, bővebben ide kattintva olvashat.