Az új büntetőjogi rendelkezések elítélik a papok, más egyházi személyek és laikusok által elkövetett szexuális visszaéléseket nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek sérelmére is. Másrészt kötelezővé teszik a főpapok számára az ilyen ügyek kivizsgálását – írta az Euronews.

Juan Ignacio Arrieta

A gyermekek szexuális kihasználását mostantól az emberi méltóság elleni cselekménynek tekinti a kánonjog – magyarázta a főpapi kodifikációs tanács titkárságának vezetője, Juan Ignacio Arrieta.

Az új rendelkezés nem csak a Hittani Kongregációhoz tartozó papokra, hanem más egyházi személyekre és laikusokra is vonatkozik.

A módosításban komoly szerepet játszott a volt washingtoni érsek, Theodore McCarrick botránya, aki rendszeresen követett el szexuális visszaéléseket a szeminaristák sérelmére. Az új szabályok alapján a felnőttek közötti nemi kapcsolat is bűnösnek tekinthető, ha egyházi tekintéllyel való visszaéléssel jön létre

A perui Luis Figari katolikus mozgalma körében elkövetett szexuális visszaéléseit az egyház sokáig azért nem derítette fel, mert nem volt pap - most ezt a kiskaput is bezárták. Számos eljárási akadálya is volt a hatékony számonkérésnek, ezek egy részét is megszüntették.

Bár a püspökök a tudomásukra jutott nemi bűncselekményeket most már kötelesek jelenteni az egyházi hatóságoknak, de a világiaknak nem. A változásokat 14 éve készíti elő a Vatikán, és december 8-án lépnek életbe.