Izert Norbert

Az idei április elseje a hazai adóügyek szempontjából hosszú ideig nevezetes dátum lesz, az adóügyi államtitkár szerint egyenesen mérföldkőről beszélhetünk – írta a Magyar Nemzet.

Április elsejétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden számla adatait megkapja az online számlarendszeren keresztül. Ezentúl már nemcsak a cégek közötti számlák információi érkeznek meg a hatósághoz, hanem azoknak a számláknak az adatai is, amelyeket a lakosság, vagyis a különféle magánszemélyek vásárlásairól, ügyleteiről állítanak ki a vállalkozások – mondta a lapnak nyilatkozva Izer Norbert.

A módosítás révén az adóhivatalhoz adatok százmilliói érkeznek ezentúl. Egy-egy évben akár félmilliárd számla adatai is befuthatnak.

Arról, hogy mihez is kezd a hatóság az irdatlan mennyiségű információval, az államtitkár két feladatot említett meg. Először is arról beszélt, hogy amíg 2010 előtt 25 százalék körül mozgott a hazai feketegazdaság mértéke, addig – az Európai Bizottság legutóbbi becslése szerint – immár hét százaléknál is alacsonyabb ennek nagysága.

Az eddigi eredményeket nem szabad veszni hagyni. Már csak azért sem, mert az úgynevezett fehérítésből már eddig is több száz milliárdos pluszbevétele származott a közkasszának, ami nemegyszer fedezetet nyújtott az elmúlt idők adócsökkentéseihez – magyarázta Izer Norbert.

A másik fontos feladat a vállalkozások adóügyintézésének megkönnyítése.

Idén nyáron első alkalommal az adóhivatal áfabevallási ajánlatot készít a vállalkozások számára, vagyis komoly segítséget nyújt az egyik legbonyolultabb teendő elvégzéséhez. Mégpedig az ­Európai Unióban az elsők között – mondta az államtitkár.

Az ­e-áfa rendszere – folytatta – megannyi olyan állami szolgáltatás előtt nyit kaput, amelyek később jelentős könnyebbséget nyújthatnak a hazai vállalkozásoknak. Ilyen pél­dául az áfaegyenleg akár naponkénti lekérdezése vagy az, hogy bizonyos összeghatárnál vagy adott számlakiállítókra automatikus értesítést kérhetnek a vállalkozások az adóhivataltól.

Így például a cég beállíthatja, hogy jelezze a rendszer, ha a fizetendő áfa elér egy meghatározott összeghatárt – jegyezte meg az államtitkár.

Röviden szólva: adóügyek napra, percre pontosan.

Az e-számlarendszer soron következő lépésének gyakorlati teendőire visszatérve Izer Norbert arról beszélt, hogy március 31-ig még szankciómentesen használható az online számlarendszerben a régi, úgynevezett 2.0-s verziójú XSD-séma, de április elsejétől már csak a fejlettebb 3.0-s verzió­val készült adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere. Az átállás jelenleg csupán nagyjából húszezer vállalkozásnak ad feladatot, de nekik mindenképpen lépniük kell.

Az érintett cégek a napokban elektronikus tájékoztatást kaptak az adóhivataltól, ebben az is szerepel majd, hogy április elsejével lejár a szankciómentes időszak, vagyis mindenképpen át kell állniuk az új sémára. Ezt egyébként a NAV ingyenesen elérhető programjával tehetik meg a legkönnyebben – mondta az államtitkár. Végezetül úgy fogalmazott: új időszámítás kezdődik, olyan, amelyben az adójukat rendesen fizető vállalkozások a saját szolgálatukba állíthatják az adóhivatalt.

Lényeges kérdés, hogy ha áprilistól a NAV rálát minden lakosságnak kiállított számlára, az egyúttal azt jelenti-e, hogy mindent megtud-e majd nemcsak a cégekről, de a magánszemélyekről is.

Nyitott könyv lesz-e az életünk? – tette fel a kérdést a lap.

Szó sincs erről – válaszolt Izer Norbert. Az államtitkár közölte: a verziócsere, vagyis az áprilisi átállás adatvédelmi szempontból is lényeges, hiszen a 3.0-s séma garantálja, hogy a lakossági adatok anonimak maradjanak. A magánszemélyeknek történő értékesítés információi ugyan nélkülözhetetlenek a vállalkozások tevékenységének elemzéséhez, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség. Azokat az adóhivatal nem is látja majd – nyomatékosította Izer Norbert.