A Magyar Bírói Egyesületnek elküldött nyilatkozatát azzal kezdi, teljes mértékben egyetért a Győri Ítélőtábla bíráinak nyilatkozatával, valamint a MABIE választmányi tagjainak az Országos Bírói Tanács október 9-i póttagválasztó küldöttértekezletével kapcsolatban közzétett közleményével.

Emlékezetes, a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) honlapján közzétett nyilatkozatában dr. Rupa Melinda a Zalaegerszegi Törvényszék Tanácselnöke nemrég úgy fogalmazott, „senki sem támadhat a bírói kar nevében – különösen kinevezett vezetők nem – a bírák által demokratikus úton megválasztott bírói önigazgatási testület ellen. Erre felhatalmazást még azoktól sem kaptak, akik esetleg – sajnálatos módon – velük egyetértenek. A jól megszervezett obstrukciót követő másnapi Elnöki nyilatkozat az abban résztvevőket minősíti. Most és mindörökké!”

Nem dr. Rupa Melinda az egyetlen bíró, aki nyíltan vállalja kritikus véleményét: dr. Darvasi Szilvia, a Szigetvári Járásbíróság bírája és dr. Tóth Beáta, a Gyulai Törvényszék tanácselnöke és bírája is egymagában állt ki a vezetők ellen. A MABIE honlapján pedig naponta bővül a tiltakozók listája: a Fővárosi és Székesfehérvári Törvényszéken, a Fővárosi és a Győri Ítélőtáblán is nagy a felháborodás. Mindez igencsak szokatlanul bártor kiállás a bírák részéről.

Dr. Baka András azt írja, az OBT küldöttértekezletén történteket, az az értekezlet döntéseit, valamint az október 10-én tartott Elnöki Értekezlet résztvevőinek az egész bírói kar nevében megfogalmazott nyilatkozatát jogellenesnek és az egész igazságszolgáltatásra nézve súlyosan veszélyesnek tartja.

Olyannak, ami 2011 után – hasonló okok miatt immár ismételten –, hozzájárul a bírói kar megosztásához, a hivatásrenden belüli félelem és a kiszolgáltatottság erősítéséhez, az igazságszolgáltatásnak, mint a jogállamiság alapintézményének további erodálásához.

Dr. Baka András leírja azt is, nyilatkozatát szándékosan a történtek után viszonylag későn teszi meg. „Nem generálni akartam a kritikát és feszültséget, hanem osztozni a történtek miatt a bírói karban meglévő jogos felháborodásban és támogatni a jobbítási törekvéseket. Mindannyiunk érdekében.”