Reményiné Csekeő Borbála

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála a Magyar Nemzet kérdésére hangsúlyozta: a becserkészésre bármilyen online interakciót biztosító fórum alkalmas, ahol valójában nem mindenki az, mint amit a profilképe mutat.

Tájékoztatott: a grooming, amit leginkább behálózásnak vagy becserkészésnek lehet fordítani, egy olyan folyamat, ahol valamilyen online fórumon keresztül egy felnőtt ember – jellemzően magát valaki másnak kiadva – rossz szándékkal közeledik egy gyerek felé.

Ezekben a helyzetekben sosem egy egyenrangú kapcsolat kialakítása, hanem anyagi haszonszerzés vagy a gyerek érzelmi és gyakran szexuális kihasználása (gyermekprostitúció, gyermekpornográf tartalmak készítése) a cél.

A becserkészésre bármilyen on­line interakciót biztosító fórum alkalmas, ami a pandémiával járó korlátozások idején azért is különösen veszélyes, mert a tizenévesek körében még inkább felértékelődött a virtuális platformok használata, ezt pedig az elkövetők is tudják - hangsúlyozta.

Elmondta: valójában nem mindenki az, mint amit a profilképe mutat, ugyanis nagyon gyakori, hogy a rosszindulatú felnőtt magát a gyerek kortársaként álcázva van jelen a közösségi médiában vagy éppen az online játékok felületén.

Emellett a grooming gyakran egy barátság vagy egy párkapcsolati ismerkedés álcájában kezdődik, de feltűnhet az idősebb mentor, a segítő vagy éppen a segítséget kérő szerepében is, aki a gyermek által megosztott képekből, kedvelt tartalmakból könnyedén felmérheti, hogy milyen témákkal érdemes nyitnia, azaz hogy mivel lehet a kiszemelt áldozat érdeklődését felkelteni, mivel csábítható leginkább – figyelmeztetett a szakember, aki szerint többször történik feljelentés és indul nyomozás abban az esetben, ha az áldozat nőnemű, viszont ezek az arányok csalókák lehetnek, ugyanis minden típusú szexuális bántalmazásra igaz, hogy a fiúk és férfiak áldozattá válása tabu, így az áldozathibáztatástól és a bagatellizálástól való félelem miatt nagyon sok eset marad rejtve.

Kiemelte: a behálózás ellen nincs védettség, áldozat ugyanis bárkiből lehet, de abban talán lehet különbség – és feltehetően itt rejlik a gyereket körülvevő felnőttek felelőssége is –, hogy a grooming áldozata milyen könnyen ismeri fel, hogy nincs rendben, ami vele történik, tud-e hallgatni a rossz érzéseire, tud-e nemet mondani egy felnőttnek, valamint van-e a közelében olyan felnőtt, akitől mer segítséget kérni.

Ebből a szempontból – folytatta – nagyobb veszélyben vannak azok a gyerekek, akiktől elvárják, hogy ne mondjanak ellent a felnőtteknek vagy akik jobban félnek attól, hogy őket fogják hibáztatni, ha elmondják, hogy mi történik velük. Viszont ha egy gyerek úgy nő fel, hogy mondhat nemet, és tudja, hogy mindig számíthat a szüleire, ha bajba kerül, akkor sokkal nagyobb eséllyel veszi észre egy idegen ember rossz szándékát – magyarázta.

Reményiné Csekeő Borbála óva intett minden szülőt attól, hogy bizalmatlanságra és gyanakvásra nevelje a gyerekét vagy túlzott szülői kontrollal nehezítse számára a kortársaival való kapcsolódást. Ugyanakkor – hangsúlyozta – fontos példát mutatni a gyerekeknek a tudatos internethasználatról.