Vera Jourová

Az MTI szerint az uniós tisztségviselők rámutattak: a diktatúrák eltörlése után elnyert szabadság a jogállamisággal és a demokráciával együtt az európai szerződések középpontjában áll. "Továbbra is egységesen ki kell állnunk ezekért az alapvető európai értékekért" - húzták alá.

Mint írták, "több mint nyolcvan éve, 1939. augusztus 23-án írta alá a Molotov-Ribbentrop-paktumot Németország és a Szovjetunió, közvetlenül a második világháború kitörése előtt; sokak számára ez a végzetes nap jelentette a náci és szovjet megszállást és az erőszak kezdetét.

"Tisztelgünk azok előtt, akik Európában a totalitárius rendszerek áldozatául estek, és azok előtt, akik harcoltak e rezsimek ellen. Elismerjük az áldozatok és családjaik szenvedését, valamint azt a maradandó hatást, amelyet ez a traumatikus élmény az európaiak következő generációira gyakorolt" - hangsúlyozták közleményükben a biztosok.

Didier Reynders

A totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját augusztus 23-án tartották a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak emlékére.