Idén a koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, orvosoknak, valamint a szellemitulajdon-védelem terén kiemelkedően teljesítő szakembereknek ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat, amelynek ünnepélyes átadóját június 8-án tartották Budapesten – tájékoztatott az MTI.

Idén elismerésben részesült Fekete Andrea gyermekgyógyász, Karikó Katalin kutatóbiológus, Dékány Imre egyetemi tanár, Kotschy András gyógyszerkutató és Szecskay András ügyvéd.

Szecskay András

Szecskay András az ügyvédi hivatás iránti elkötelezettségéről az Ügyvédek Lapjában (2020/1. szám, 24-30. oldalakon) vele készült interjúban (a teljes szöveget ide kattintva lehet elolvasni) egyebek mellett így vall hivatásrendi elkötelezettségéről, tapasztalatairól:

"Mindig is nagy kihívás volt az ügyvédség számára a hivatásrend alapértékeinek megőrzése. Ennek fontos feltétele szerintem az ügyvédi öntudat és hivatásrendi önazonosságunk megfelelő ébrentartása és karbantartása. Nem szabad, nem engedhetjük meg magunknak, hogy a hétköznapok ama bizonyos mókuskerekében elveszítsük önmagunkat, a magunkba, hivatásunkba, a jog és törvények rendjébe, s általában, a jogkereső emberekhez való hozzáállásunk minőségébe vetett hitünket. Nem vagyunk érzéketlenek, nem vagyunk száraz jogalkalmazók. A mi hivatásunk hangsúlyosan emberközeli. Ez pedig részünkről sokkal több emberi „befektetést”, minőségi emberi hozzáállást is kíván minden szakmabéli tevékenységünk során, mint csupán – az egyébként elengedhetetlen – állandó szakmai felkészültség. Tapasztalataim alapján azt mondhatom: bizakodóan tekinthetünk a jövő ügyvédgenerációjára. Segítenünk kell őket abban, hogy jogászi munkájuknak ne csak a praktikus oldalát, hanem annak rendkívüli és egyedi hivatásbeli szépségeit is felfedezzék. Nagyon nehéz éveket, évtizedeket élt át az ügyvédség idehaza, de a világon másutt is. Bebizonyosodott: az ügyvédség addig számíthat a társadalom – ügyfelei – megbecsülésére, amíg maga is megbecsüli a társadalom – ügyfelei – érdekeit folyamatosan ébren tartott, fejlesztett tudásával, humánus életszemléletével, szellemi és lelki épségének folyamatos gondozásával. S képviseli azokat társadalmi és egyedi szinten egyaránt legjobb meggyőződése szerint, következetesen - hogy egy régi bölcsességet idézzek - „alkalmas és alkalmatlan időben”. A nemzetközi ügyvédi érdekérvényesítő szervezetekre visszakanyarodva, éppen ezek a sokszínű civil szervezetek a megfelelő szakértői keretei annak, hogy a társadalom számára a kapott bizalmat a hivatásrend tagjai önkéntes érdekképviseleti munkával visszaadják. Tehát ezért is érdemes figyelnünk a munkájukra, eredményeikre és támogatni kollégáinkat az ezekben való részvételre."

Fekete Andrea

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy számos kutatói munka, fejlesztői tevékenység járult hozzá a járványhelyzet kezeléséhez.
Kitért arra, hogy az elmúlt évben több olyan feladat is megvalósult, amely a jövőben támogatni fogja a feltalálói tevékenységeket és az iparjogvédelmet. Ezek között említette, hogy 17 nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium kezdte meg a működését Sebők Katalinnak, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettesének a vezetésével, valamint kidolgozták a hazai tudományos és innovációs parkok működését az ország meghatározó felsőoktatási intézményeiben.

Karikó Katalin

A Jedlik Ányos-díj átadása megalapítása óta a szellemi tulajdonvédelem egyik kiemelt ünnepe, amelyen méltó módon tiszteleghetünk az ipari és akadémiai kutatás-fejlesztés sikeres alkotó személyiségei, feltalálói, valamint a szellemi tulajdonvédelem kiváló művelői előtt - mondta ünnepi köszöntőjében Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. Mint felidézte, 2021-ben a magyar szellemitulajdon-védelem két évfordulót is ünnepel, március 1-jén emlékeztek meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elődszervezete, a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatal 125 évvel ezelőtti megalapításáról. A keddi díjátadó rendezvény keretében pedig a Jedlik Ányos-díj megalapításának 25. évfordulóját is ünneplik.

Dékány Imre

Elmondta, hogy eddig összesen 123-an részesültek a kitüntetésben, akik jellemzően kiemelkedő iparjogvédelmi portfólióval rendelkező feltalálók, kutatók, fejlesztők, továbbá szabadalmi ügyvivők, ügyvédek, jogi képviselők, valamint hivatali munkatársak voltak. Honoris causa díjat pedig 24 olyan személynek adományoztak, akik közéleti tevékenységükkel, életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai szellemitulajdon-védelmi kultúra fejlődéséhez.

Az elnök kitért arra, hogy a pandémia ellenére a nemzeti úton benyújtott bejelentések száma 2020-ban szinte minden oltalmi forma esetében növekedést mutatott, mindezzel párhuzamosan a magyar bejelentők külföldre irányuló iparjogvédelmi aktivitása is növekedési pályán mozgott.

Kotschy András

"A Jedlik Ányos-díjban részesülők teljesítménye kiemelt elismerést érdemel" - zárta beszédét az elnök, hozzátéve, hogy a díjazottak világszínvonalat képviselő munkássága az idei évben egyvalamiben közös: mindannyian az egészségügyhöz kapcsolódva fejtettek ki sikeres kutató-fejlesztő tevékenységet. Munkájukkal hozzájárultak a koronavírusjárvány elleni küzdelemhez, illetve a rák gyógyításához, ezáltal emberéletek megmentéséhez.

Jedlik Ányos-díjjal tüntették ki Fekete Andrea gyermekgyógyászt, a Semmelweis egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának docensét, a SigmaDrugs gyógyszerfejlesztő startup vezetőjét. Mint a díjazottat bemutató kisfilmben elhangzott, Fekete Andrea Sigma-1 receptor serkentésére vonatkozó szabadalmaztatott találmánya áttörést hozhat a koronavírus-megbetegedések szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás és szöveti hegesedés kezelésében.

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, a BioNTech RNA Pharmaceuticals GmbH alelnöke a díját korábban vette át. Mint a méltatásban elhangzott, a kutatóbiológus kutatócsoportja makákókon demonstrálta a nukleozid módosított mRNS alkalmasságát fehérjepótlásra, ezzel utat nyitva új típusú terápiáknak. Az új technológiára több rendkívüli jelentőségű, számos országban megadott szabadalmat alapítottak, melyeknek feltalálója. Az általa kidolgozott technológián alapulnak azok a legújabb generációs, mRNS alapú vakcinakészítmények, melyek hatékony eszközt jelentenek napjainkban a koronavírus világjárvány megfékezésében.

Dékány Imre egyetemi tanár, professor emeritus a méltatás szerint kutatócsoportjával egy olyan nanotechnológiai eljárásra épülő fertőtlenítési módszert dolgozott ki, amely látható fény hatására alkalmas a felületeken és a levegőben lévő mikroorganizmusok, valamint allergének inaktiválására. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kolloidkémiai Tanszékének, valamint az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudomány Tanszékének vezetője által kidolgozott új módszernek különösen fontos jelentősége van a koronavírus terjedésének visszaszorításában.

Jedlik Ányos-díjat vehetett át Kotschy András, a Servier gyógyszerkutató intézet igazgatója, tudományos kutatócsoport vezetője. Mint elhangzott, szakmai irányításával elsőként fedezték fel az MCL1 fehérje szelektív gátlószereit mint innovatív rákterápiás hatóanyagokat. Az eredmények egy új biológiai mechanizmussal bővítik a rákterápia eszköztárát, amellyel kapcsolatban több szabadalmat is bejelentettek.

* * * * * * * * * * * * * * *

A Jedlik Ányos-díj a feltalálói tevékenységük, illetve iparjogvédelmi munkásságuk alapján miniszteri elismerésben részesülő személyek elismerése.

  • A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (akkoriban Magyar Szabadalmi Hivatal) centenáriuma alkalmából – a Hivatal elnökével egyetértésben kiadott – 16/1996. (III. 20.) IKM rendelettel alapított szakmai díj, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként adományozható. [2. § (1) bek.] Alapítása évében a Jedlik Ányos-díj adományozására a Magyar Szabadalmi Hivatal centenáriumának megünneplése alkalmával került sor.
  • A Jedlik Ányos-díjat – a Hivatal felett felügyeletet gyakorló miniszter által átruházott jogkörben – a Hivatal elnöke adományozza. [4. § (1) bek.]
  • Évente öt díj adományozható. Közös feltalálói tevékenység, illetve iparjogvédelmi munkásság esetén a díj megosztva is adományozható. [2. § (2) bek.]
  • A kitüntetett az adományozást igazoló oklevelet és plakettet kap. [2. § (3) bek.]


Címfotó:: MTI/Mónus Márton - Szecskay András ügyvéd (j) átveszi a Jedlik Ányos-díjat Pomázi Gyulától, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökétől a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában 2021. június 8-án