Carolina Darias

A törvény értelmében – írta az Euronews – olyan kérheti, aki nagykorú, legalább egy éve Spanyolországban él, gyógyíthatatlan vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenved. A kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálja felül egy bizottság, ennek során a kérelmezőnek legalább négy alkalommal kell megerősítenie szándékát .

Spanyolország a hetedik állam a világon, ahol engedélyezett az aktív eutanázia Belgium, Hollandia, Kanada, Kolumbia, Luxemburg és Svájc után.

Az eutanáziát akár állami, akár magánegészségügyi intézményben vagy a beteg otthonában is végre lehet hajtani, utóbbi esetben is kérhető hozzá orvosi közreműködés. A jogszabály figyelembe veszi az egészségügyi szakemberek lelkiismereti kifogásait.

Carolina Darias egészségügyi miniszter szerint a törvény elfogadásával Spanyolország előrelépést tett a jogok elismerése terén, és egy "emberibb és igazságosabb" társadalom irányába halad.

A kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) előterjesztését a 350 fős törvényhozásban 202-en támogatták, ketten tartózkodtak, 141-en ellene szavaztak, köztük a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP), valamint a Vox párt, amely már jelezte, hogy alkotmánybíróságon támadja meg a jogszabályt.

A témában utoljára 2019-ben készült közvélemény-kutatás Spanyolországban: akkor a megkérdezettek 87 százaléka támogatta annak engedélyezését.