A természetes személyek adósságrendezéséről szóló jogszabály kapcsán az IM feladata volt előkészíteni a szükséges végrehajtási rendeleteket, a technikai szabályokat, a formanyomtatványokat, és a tárcánál szervezték meg a Családi Csődvédelmi Szolgálat munkatársainak augusztusi képzését is.

A családi csődvédelem olyan jogintézmény - emlékeztetett a miniszter -, amelynek nem volt előzménye Magyarországon, de több tízezer embert is érinthet, nagy segítséget jelent a rászorulóknak, így nagy felelősséget jelent, hogy az alkalmazásánál ne legyenek problémák – mondta. Hozzátette: a közigazgatás felkészítése mellett fontos az is, hogy az állampolgárok megfelelő tájékoztatást kapjanak a családi csődvédelem lehetőségéről, a belépés feltételeiről, az államnak ebben is szerepet kell vállalnia.

Dr. Trócsányi László hangsúlyozta: a cél az, hogy a magáncsőd lehetőségével élők esetében megakadályozzák azt, hogy az ingatlan automatikusan végrehajtás alá kerüljön, egyfajta adósságátrendezéssel, hogy a hitelező is a pénzéhez jusson, miközben az állampolgár érdekeit is figyelembe veszik.