Az örökbefogadással összefüggő eljárásrendet módosító kormányrendelet február 27-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Novák Katalin

Ez az a változtatás, ami már csak házaspároknak teszi lehetővé az örökbefogadást, az egyedülállóknak ehhez miniszteri engedélyre lesz szükségük. A kormányrendelet pedig ellehetetleníti az azonos nemű párok számára az örökbefogadást.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter korábban azt mondta, a módosítással nem az egyedülállókat akarják megbélyegezni, hanem egy kiskaput zárnak be, hogy homoszexuális párok ezt kihasználva ne tudjanak örökbe fogadni.

Közleményében a tárca nélküli miniszter azt írta, az örökbefogadásra váró gyermekek érdeke, hogy mihamarabb szerető, gondoskodó családra leljenek, így elsődleges cél, hogy biztonságos környezetet kínáló szülők gondoskodása mellett nőhessenek fel azok, akiket örökbe fogadhatónak nyilvánítottak, illetve minél gyorsabban nyilvánítsák örökbe fogadhatóvá azokat, "akiket vér szerinti szüleik nem kívánnak felnevelni".

Közölte: ahogyan eddig, ezután is "szakemberek döntik majd el", hogy az örökbe fogadni szándékozók személyiségük és körülményeik alapján alkalmasak-e gyermek örökbefogadására. Az "arra alkalmas egyedülállók" előtt továbbra is fennáll az örökbefogadás lehetősége. "A családokért felelős tárca nélküli miniszternek a különös méltánylást érdemlő esetekben lesz hozzájáruló szerepe" - olvasható a közleményben.

A közlés szerint az örökbefogadási vizsgálat során orvosi, pszichikai alkalmasságot vizsgálnak, továbbá környezettanulmányt is végeznek a szakemberek:

  • - tanulmányozzák az örökbe fogadni szándékozók motivációját,
  • - a család élethelyzetét,
  • - nézik az életkort és
  • - a személyiséget,
  • - a gyermek nevelésével kapcsolatos elképzeléseit,
  • - a jelentkezők biztosítani tudják-e az örökbefogadandó gyermek harmonikus fejlődését, felnevelését.

A biztonság kérdése kiemelt szerepet kap, hiszen az érintett gyermekek egy része rendkívül nehéz élethelyzetből kerül a gyermekvédelmi rendszerbe.

A szakminisztérium első feladatai között szerepel, hogy a következő hónapokban áttekintsék minden egyes örökbefogadásra váró gyermek helyzetét és dokumentációját és ahol lehetséges, felgyorsítsák a családba kerülés folyamatát - olvasható a közleményben.

2010 óta - Novák Katalin értékelése szerint - számos pozitív változás történt az örökbefogadás terén, amelynek eredményeként tíz éve folyamatosan emelkedik az örökbefogadások száma. Ezzel egy időben 90 százalékkal nőtt az örökbefogadók száma is.

Megjegyzendő, hogy a hazai örökbefogadásokkal kapcsolatos egyéb, a sajtóban hivatkozott becslések és felmérések szerint, nem valószínű, hogy többen várnak gyerekre, mint ahány örökbe adható gyerek van. A gond az, hogy a szülők háromnegyede csak 3 év alatti gyereket vállalna, miközben a kicsiknek csupán 7 százaléka ilyen korú. Tíz év fölötti, roma vagy fogyatékos gyereknek pedig szinte alig van esélye az örökbefogadásra.

A tárcanélküli miniszter szerint jelentősen lerövidült az az idő, amelyet a gyermekek bizonytalanságban töltenek, hiszen már akár 9 hónap alatt is egymásra találhat szülő és gyermek, illetve ingyenessé vált az az örökbefogadó szülők tanfolyama is, így ezt az összeget is gyermekükre fordíthatják.

Novák Katalin szerint a biztonság növelését, az örökbefogadó családok anyagi stabilitását szolgálják a kormány családtámogatási elemei, valamint az otthonteremtési lehetőségek, amelyek a vér szerinti gyermekek mellett az örökbefogadott gyermekek után is igénybe vehetők.