Az MTI-hez február 25-én eljuttatott közleményében dr. Trócsányi László azt mondta, hogy a nemzeti parlamentek szerepe több szempontból is kiemelten fontos Európában, vilel szerinte közelebb vannak a polgárokhoz és jelentős erőforrásokkal rendelkeznek.

Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának (AFCO) február 25-i ülésén kiemelte, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia sikerének kulcsa megítélése szerint a nemzeti parlamentek valódi, egyenlő partnerként való részvétele. Véleménye szerint a nemzeti és regionális parlamentek számára jelenleg marginális szerep jut az európai közéletben, a létező eszközök, főként az interparlamentáris konferenciák nem teszik lehetővé a valódi párbeszédet a nemzeti parlamentek és az európai döntéshozók között.

"A több mint 8500 alsóházi és felsőházi nemzeti parlamenti képviselő hatékony bevonása megerősítené az Európa jövőjéről szóló konferenciát, annak sikerességét és legitimátását. Valódi részvételükkel csökkenhetne a polgárok és az uniós döntéshozatal közötti távolság" - fogalmazott néppárti politikus.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia megfelelő alkalom a nemzeti parlamentek véleményének meghallgatására a nemzeti parlamenti agorák felállításán keresztül, amely ha sikeres, lehetőséget teremtene a nemzeti parlamentek uniós döntéshozatalban való részvételének későbbi megerősítésére is - vélekedett dr. Trócsányi László.