"Az emberek ombudsmanja szeretnék lenni: az emberek problémáival foglalkozni, megismerni, megérteni gondjaikat, nehézségeiket, és ha lehet, akkor segíteni azok megoldásában" - fogalmazott az alapvető jogok biztosa, akit Áder János köztársasági elnök javaslatára, július 2-án választott meg az Országgyűlés.

Dr. Kozma Ákos a legfontosabb ombudsmani szerepkörnek azt tartja, hogy a rendelkezésére álló jogi eszközök felhasználásával segítsen mindazokon, akik a közigazgatás normál jogi keretei közt nem találnak megoldást a problémáikra, és "végső elkeseredésükben" az ombudsmanhoz fordulnak.

Mint mondta, jelenleg is több száz folyamatban lévő ügy van a hivatal előtt, de fontos látni, hogy a több száz ügy mögött több száz ember, család van, akik mind az ombudsman segítségére várnak.

"Nem tudok annál fontosabb feladatot megfogalmazni, mint hogy ebben a sok száz folyamatban lévő ügyben mihamarabb döntést hozzak, ennek a sok száz embernek, családnak próbáljak a segítségére lenni" - fogalmazott.

A hivatalba lépő biztos kifejtette: többek közt a gyermekek és elesettek jogainak védelme ügyében szeretne minél hangsúlyosabban fellépni, és felhasználni a számára rendelkezésre álló jogi lehetőségeket.

Dr. Kozma Ákos kiemelte: azt is fontosnak tartja, hogy nyitottan, transzparens módon működjön az ombudsmani hivatal, úgy a sajtó, mint a társadalmi szervezetek és elsősorban az emberek felé - tette hozzá.

A legfontosabb, hogy - ahogyan eddig is, úgy a jövőben is - "megőrizzük az ombudsmani intézmény függetlenségét, politikamentességét" - jelentette ki.

Dr. Kozma Ákos 1995 és 2013 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen oktatott alkotmányjogot és európai uniós ismereteket, 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese volt. Elődje az ombudsmani poszton dr. Székely László volt, akinek szeptember 25-én járt le a megbízatása.

* * *

Közös tüntetést szervezett dr. Kozma Ákos ombudsman hivatalba lépésének napjára, szeptember 25-re az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület. A tiltakozás oka a fideszes kétharmad által erőből kinevezett Kozma biztossá válásának körülményei. A demonstráció szervezői erről azt írták: 35 civil szervezet és két volt ombudsman is felhívta a jelölésre jogosult Áder János köztársasági elnök figyelmét arra, hogy az alapvető jogok biztosának kiválasztását az ENSZ közgyűlése által elfogadott Párizsi Alapelveknek megfelelően nyilvános és plurális eljárásban folytassa le. Áder János szerintük nem így tett:
a jelölésre az ENSZ követelményeit mellőzve, az érintett szakmai és civil szervezetek bevonása és társadalmi vita nélkül, titkos eljárásban került sor, amely így nem felel meg az ombudsmani intézmény függetlensége követelményének és az azt megillető közbizalomnak.