2020 novemberében 2420 cégalapítás mellett csupán 1472 cégtörlés került közzétételre Magyarországon, ezzel tovább folyatódott a koronavírus járvány kezdete óta tartó rendhagyó folyamat. „A 2010-es évek eleje óta először újra folyamatosan növekszik a cégbázis, úgy tűnik, a koronavírus járvány tartós nyomot hagy a cégstatisztikákban is” – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

Mind a cégalapítási, mind a cégtörlési értékek rendhagyónak számítanak novemberben, a nagyobb meglepetést ezúttal a cégmegszűnések száma hozta. 2012 elején volt utoljára ilyen alacsonyan a havonta megszűnő cégek száma, azonban cégjogi szempontból az még egy teljesen más időszak volt, akkoriban jóval megengedőbbek voltak a szabályok a vállalkozások adminisztratív kötelezettségei tekintetében. Azóta a kényszertörlés intézménye gyakorlatilag folyamatosan tisztította a különböző kötelezettségeiket nem teljesítő hazai cégek sorait, ez változott meg a koronavírus hatására.

A kényszertörlési eljárások száma 2020 májusában még 2000 felett volt, de azóta folyamatosan csökken. Novemberben már csak 221 vállalkozás ellen indult kényszertörlési eljárás, amire gyakorlatilag a kényszertörlés intézményének bevezetése óta nem volt példa. Mindezek következtében a megszűnő cégek száma is mélypontra zuhant, hiszen a kényszertörlések hiányában már csak a felszámolások és a végelszámolások indukálják a cégtörléseket.

A másik két megszüntetésre irányuló eljárás típus azonban jól mutatja a hazai vállalkozások gondjait. Novemberben 309 felszámolási eljárás került közzétételre, ami ugyan valamivel alacsonyabb az előző évek havi átlagánál, de még mindig magasnak számít. Különösen azt figyelembe véve magas a felszámolások száma, hogy a kényszertörlések visszaesésével ezen felszámolási eljárásokat már többnyire közvetlenül vállalkozások, hitelezők indítják a kintlévőségeik behajtása reményében.

Szintén negatív piaci hangulatról árulkodik a felszámolások magas száma is. November hónapban 903 vállalkozás kezdeményezte saját vállalkozásának végelszámolását. Ezzel már a 2020 január-november időszakban regisztrált végelszámolások száma is 11 százalékkal meghaladja 2019 egész éves végelszámolási értékét.

A megszüntetésre irányuló eljárásokkal és a cégtörlésekkel ellentétben azonban a cégalapítási számok továbbra is rendkívül magas értékeket mutatnak. Novemberben 2420 cégalapítás került közzétételre, ami ugyan elmarad az októberi évtizedes cégalapítási rekordtól, de még így is meghaladja a rendkívül magas bázisnak számító 2019-es havi cégalapítási átlagot. A magas cégalapítási számnak és az alacsony cégtörlési értéknek köszönhetően 1 hónap alatt közel 1000 vállalkozással gyarapodott a hazai cégbázis, amire a 2010-es évek eleje óta nem volt példa. A magas cégalapításokat kevéssé a gazdaság átrendeződése indukálja, mint a gazdaság lendülete. A koronavírus járvány rendkívül komoly eltérésekkel hatott az egyes ágazatokra, így a profilváltás, új vállalkozások indítása részben kényszerből történik.

2020 év végéig vélhetően nagy meglepetések már nem lesznek a cégstatisztikában, a koronavírus okozta trend fog továbbra is dominálni az elmúlt évek konszolidációs trendje felett. Éves szinten azonban még mindig magasabb a törölt vállalkozások száma, mint az újonnan indulóké, és ezen várhatóan már a december hónap sem fog érdemben változtatni, így éves összesítésben közel stagnáló-csökkenő cégszámmal zárhatja majd az évet a hazai cégvilág.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) novemberi értéke átlagosan 8-9 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Vas, Zala és Hajdú-Bihar megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom és Heves megye produkálta.