Az igazságügyi miniszter a jogi karok képviselőivel folytatott egyeztetést követően az MTI-nek elmondta, az ország teljesítőképessége és pénzügyi helyzete is megengedi azt, hogy a kormány anyagilag is hozzájáruljon a jogászképzés színvonalának emeléséhez.

Az ország jövője szempontjából nem mindegy, milyen képzettségű jogászok végeznek az egyetemeken. A kormány határozott szándéka, hogy díjazza a tehetséget, a kiváló tanulmányi eredményt - hangsúlyozta.

Dr. Trócsányi László kiemelte, a vidék népességmegtartó képessége, a vidéki értelmiség képzése szempontjából rendkívül fontos az az öt jogi kar, amely nem a fővárosban működik.

A költségvetési forrás két ösztöndíjtípus létrehozását teszi lehetővé a vidéki jogi karok hallgatói számára. Az IM nemzeti kiválósági jogászösztöndíj valamennyi jogászhallgató számára nyitott, az IM tanulmányi jogászösztöndíjra pedig az önköltséges képzésben részt vevők pályázhatnak majd - tudatta a miniszter. Hozzátette: az előbbiben az érintett jelenlegi mintegy 3300 hallgató 6 százaléka, az utóbbiban 9 százaléka részesülhet.

Az ösztöndíjak mellett a kutatások támogatására, illetve idegen nyelvű képzésekre, konferenciák szervezésére is komoly forrás áll rendelkezésre, és ebből a fővárosi karok is részesülhetnek. E támogatások szétosztása hallgatói létszámarányosan, objektív kritériumok alapján történik majd - mondta az igazságügyi tárca vezetője.

A minisztérium nem kívánja korlátozni a karok autonómiáját, de kérték, vegyék figyelembe a kormányzati prioritásokat, így az elektronikus kormányzás elterjesztését vagy az alaptörvényben rögzített értékek, elvek gyakorlati átültetését, amikor döntenek arról, milyen kutatási programokat indítanak majd - közölte dr. Trócsányi László.

(Címfoto: en.wikipedia.org)