Mike Schurict

A Bitglass biztonsági cég kutatása azt mutatja, hogy az internet ezen rejtett része még sötétebb és tevékenyebb tereppé vált, mint amilyen eddig volt. A kutatók ezt egy öt éve végzett kísérlet megismétlése után jelentik ki, melynek során olyan kamulinkeket osztottak meg az alvilági netes fórumokon, amik lopott bejelentkezési adatokat ígértek. Ezek követésével tudták megfigyelni a piactereken zajló dinamikákat – írta a 24.hu.

A Bitglass jelentése szerint a „kiszivárogtatott” adatok több mint 13 200 megtekintést generáltak 2021-ben, a 2015-ben mért 110 megtekintéshez képest, ami 1100 százalékos ugrást jelent. Ráadásul míg utóbbi szám eléréséhez akkor két hét kellett, az idei több ezres eredményhez egy napnak sem kellett eltelnie.

Külön érdekesség, hogy a mindenféle típusú keringetett kamucsomagok közül azok érdekelték leginkább a felhasználókat, amik kereskedelmi és amerikai kormányzati szervezetek hálózataihoz ígértek hozzáféréseket, ezek 37 százalékkal, illetve 32 százalékkal több kattintást generáltak, mint a többi kategória.

Mike Schurict, a Bitglass kutatási csoportjának vezetője szerint mivel a kiszivárgásos incidensek száma is növekszik, úgy nyílnak meg új utak a kiberbűnözők számára, melyekkel monetizálni tudják a megszerzett adatokat, ez pedig megnövekedett érdeklődéssel és aktivitással is jár a sötét weben. A kiberbűnözők pedig az elmúlt évek során egyre ügyesebbé váltak abban, hogy elrejtsék nyomaikat.