Robert Mihaita Rosu

Robert Mihaita Rosut december 17-én ítélték el abban a korrupciós perben, amelyben érintett volt egyebek mellett két izraeli üzletember, egy volt román miniszterelnöki tanácsadó és Pál román herceg, az 1881 és 1947 között uralkodó román királyi család egyik el nem ismert sarja – írta az MTI.

Rosu a herceg ügyvédje volt, és egyebek mellett bűnszövetkezet létrehozása, befolyással való üzérkedés, valamint pénzmosásban és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt találta vétkesnek jogerős ítéletében a román legfelsőbb bíróság. Ugyanakkor első fokon a brassói ítélőtábla felmentette a vádak alól.

December 21-én a bukaresti ítélőtáblának otthont adó Igazságügyi Palotában többtucatnyi ügyvéd tiltakozott a jogerős ítélet ellen. Szerintük indokolatlanul nagy különbség van az első- és a másodfokú ítélet között, ami szerintük azt mutatja, hogy a legfelsőbb bíróság "példát akart statuálni".

Az ügyvéd a Tuca Zbarcea és társai neves román ügyvédi iroda tagja.

A Román Ügyvédi Kamara is állást foglalt.

Szerintük elfogadhatatlan, hogy a tanácsadói és jogi képviseleti munka esetében büntetőjogi felelősséget állapítson meg a bíróság az ügyvédek esetében. A kamara szerint a két ítélet közötti különbség rávilágít a román igazságszolgáltatás gyenge pontjaira, és veszélyezteti annak hitelességét.

A testület jelezte, feljelentést tesz a Legfelsőbb Bírói Tanácsnál (CSM), hogy vizsgálják ki Rosu esetében a bizonyítékok kezelését. Ugyanakkor Bogdan Mateescu, a CSM elnöke szerint egy bírói ítélet a jogállamiság alappillére, és nincs helye tiltakozásnak jogerős bírósági ítéletek ellen.

Pál herceg II. Károly egykori román király unokájaként követelte vissza Bukarest határában a kommunizmus idején elkobzott baneasai királyi farmot (növénytani kutatóállomást) és a snagovi erdő egy részét. A bíróság szerint a herceg jogtalanul kapta vissza a javakat, és ezzel 145 millió euró kárt okozott az államnak. A herceg Remus Truica volt miniszterelnöki tanácsadót bérelte fel, hogy megvesztegetéssel elérje a visszaszolgáltatást, Truica az ügyletbe bevont két izraeli üzletembert is.