Az országgyűlés 2020. július 3-án fogadta el az osztatlan közös földtulajdon rendezéséről szóló törvénycsomagot, amely olyan jelentőségű, hogy a kormány döntésének megfelelően önálló törvénycsomagként nyújtotta be az Agrárminisztérium – írta a Napi.hu. Az osztatlan közös tulajdoni forma problémája nemcsak a mintegy 170 ezer regisztrált magyar földművest érintheti. Érdekeltté szeretnék tenni azokat is az osztatlan közös földtulajodon megszüntetésére, akik például a Budapesten élnek, de vidéken örököltek földet. Viszont arról, hogy a rendszert pontosan hogyan vezetik ki január 1-től, a kormány még végrehajtási rendelettel nem tisztázta.

A korrupciós ügye miatt bűnügyi felügyeletbe helyezett Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára még a nyáron pár részletet megosztott, így az tudható, hogy

a szabályozás értelmében, ha valaki szeretné megvásárolni a nem elérhető vagy vélhetően már elhunyt tulajdonostárs tulajdoni hányadát, a törvény hatályba lépése után egy értékbecslést követően az adott tulajdoni hányadra eső pénzösszeget bírósági letétbe kell helyeznie, hogy magához válthassa az adott földrészletet. Magyarországon 15 év az ingatlan-elbirtoklás ideje. Ezzel szemben áll azonban, hogy a tulajdonjogi igények nem évülhetnek el. Ezért a jogszabály szerint 15 évig kell letétbe helyezni az adott összeget, s ha nem jelentkeznek a tulajdonosok, 15 év után az összeg az államra száll.

A végrehajtási rendeletről, amely tisztázná a részletszabályokat viszont még mindig nem tudni semmit, pedig január 1. már kevesebb mint egy hónap múlva itt van, ezért a Demokratikus Koalíció képviselője írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, aki válaszában arról tájékoztatta, hogy "az osztatlan közös földtulajdon több évtizedes negatív öröksége a magyar agráriumnak, melynek fokozatos felszámolása kiemelt célja a kormányzatnak."

Az Agrárminisztérium ennek érdekében az idei évben jelentős hatással bíró intézkedéscsomagot készít elő, melynek részét képezi a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon megszüntetése új metódusainak kidolgozása, illetve az osztatlan közös tulajdonú ingatlanokban fennálló állami tulajdonrészeket érintő értékesítési program megindítása is - írta még a levelében, amelyben jelezte, hogy január 1-től valóban hatályos lesz a júliusban elfogadott rendelet, de a végrehajtási rendeletet csak december közepén hirdetik ki.