Dr. Gerber Tamás

A Helsinki Bizottság az elmúlt tíz évben számtalan szakmai képzést, workshopot tartott már bíróknak, ügyvédeknek, ügyészeknek, ezeken többször is képviseltette magát az Országos Bírósági Hivatal is, de tavaly ősz óta egyre világosabb, hogy az együttműködési hajlandóság az OBH részéről meredeken zuhant, noha a témák szigorúan szakmaiak, a politikával távolról sem állnak kapcsoltban – tudta meg az Index hírportál az MHB-től.

Dr. Kádár András Kristóf, a szervezet társelnöke úgy fogalmazott: „ahhoz, hogy a jogvédő munkát normálisan lehessen csinálni, kell a konstruktív párbeszéd a hatóságokkal, fontos a problémákat több oldalról körül járni, erre pedig konferenciákon, képzéseken, interjúk kapcsán van lehetőség. Például amikor a kirendelt védői rendszer hibáit próbáltuk orvosolni, szükségünk volt a rendőrség vagy a bíróságok meglátásaira, mert csak olyan változtatásokat érdemes javasolni, amelyek a rendszer valamennyi résztvevőjének szempontjait igyekeznek figyelembe venni. 2017 előtt ezzel nem volt semmi gond, de azóta egyre inkább megnehezült, illetve az utóbbi időben szinte teljesen ellehetetlenült ez a fajta kommunikáció.”

Dr. Kádár András Kristóf

A Helsinki szerint az utóbbi időben több kérésüket is furcsa indokokkal utasította vissza az OBH. Az egyik téma egy uniós irányelv, amely egyebek mellett arról szól, hogy a vádlottakat olyan módon kell bíróság elé állítani, ami nem sérti az ártatlanság vélelmét. Ebben annyit kértek, hadd készítsenek 2-4 bíróval 35-45 perces interjúkat, de az OBH megtagadta; azzal az indokkal, hogy ez kiemelten fontos téma, ők is kutatni akarják majd.

Az MHB egy közérthetőségi projektet is indított, amelyben arról van szó, hogy a jogi bikkfanyelvet hogyan lehet magyarra fordítani. Az indulásról tavaly szeptemberben tájékoztatták az OBH-t, és azt is kérték, tegyék lehetővé, hogy munkatársaik interjúkat készíthessenek a bírák képzésében jártas szakemberekkel. Az OBH ezt a megkeresést éppen a korábbi közérthetőségi erőfeszítéseire hivatkozva utasította el.

A hírportál kérdéseire az Országos Bírói Hivatal érdemben nem válaszolt, csak annyit írtak, hogy kérdéseikkel forduljanak a programot szervező MHB-hoz.