Az EU Ügyészséggel kapcsolatpos fontosabb korábbi közleményeink:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * *

Didier Reynders

A biztos szerint a legjobb lenne, ha ez már ez évben megtörténne, amint a helyreállítási alapról és a hosszútávú költségvetésről végső megállapodás megszületik.

Kifejtette: égető szükség van arra, hogy az unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben eljáró ügyészég minél rövidebb időn belül megkezdje munkáját, mivel a szervezet iránymutatása nélkül, az uniós pénzeket a "kellőnél nagyobb szabadsággal és gyorsasággal" költenék el a tagállamokban. Hozzátette: mivel hatalmas összeg forog kockán, a csalások és pénzügyi bűncselekmények kockázata sokkal nagyobb.

"Minden egyes eurót a válságból való kilábalásra kell fordítani, éppen ezért hatékony nyomozási és büntetőeljárási hatóságra van szükségünk európai szinten" - mondta az MTI szerint. Hozzáfűzte azt is, hogy az ügyészség segít, abban hogy a pénzek a megfelelő módon legyenek elköltve, ami növelné az intézmény legitimitását is az európai polgárok szemében.

A luxemburgi székhelyű Európai Ügyészség az EU független szervezete, amelyet többlépcsős folyamatban hoztak létre. Feladata mindenekelőtt, hogy az uniós költségvetési csalásokkal, vagy a határokon átnyúló áfacsalásokkal kapcsolatban nyomozzon. Létrejötte előtt ezek a feladatok tagállami hatáskörbe tartoztak.

Az intézmény élére a román korrupcióellenes főügyészi tisztségből leváltott Laura Codruta Kövesit nevezték ki. Az ügyészség eredetileg novemberben kezdené meg munkáját, de mindezt késlelteti a koronavírus-járvány és a nem elegendő humánerő-forrás.

Az Európai Ügyészségnek 22 uniós ország a tagja, Írország, Magyarország, Lengyelország, Svédország és Dánia nem csatlakozott az ügyészség munkájához.