Áder Jánost 2017. március 13-án szavazta meg a parlament, és az Alaptörvény szerint „a köztársasági elnököt a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal kell megválasztani”. Áder János ötéves mandátuma 2022. március 13-án jár le, így az azt megelőző 30-60 napban kell az Országgyűlésnek megválasztania az új államfőt.

A legnagyobb kormánypárt felső vezetése már megkezdte a gondolkodást a következő államfő személyéről az internetes hírportál információi szerint. .

A Mandiner úgy értesült, hogy a Fidesz vezetőinek belső megbeszélésén Trócsányi László EP-képviselő, a Magyar Jogász Egylet közelmúltban megválasztot elnöke, szegedi egyetemi tanár, volt igazságügyi miniszter, Maróth Miklós az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke, Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológus és Csák János üzletember, korábbi londoni magyar nagykövet nevei merültek fel, mint Áder János lehetséges utódai.

A Mandiner.hu értékelése szerint Trócsányi László igazságügyi miniszterként 2014 és 2019 között szolgálta a harmadik és negyedik Orbán-kormányt, majd EP-képviselőként számos alkalommal védte meg a kormányt a Magyarország ellen a jogállamiság okán indított brüsszeli kritikákkal szemben. Maróth Miklós orientalista, történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, számos hazai és nemzetközi színtéren is fontos publikációt jegyez. Csák János vállalkozó, címzetes egyetemi tanár, rendszeresen publikál a Mandiner hetilapban.

(Címlapkép fotói: Földházi Árpád)