Az Ügyvédfórum. hu brüsszeli forrásai szerint az ügyet a lengyel delegáció kérésére a CCBE (az egyik legnagyobb európai nemzetközi ügyvédi szervezet, a Magyar Ügyvédi Kamara és a Budapesti Ügyvédi Kamara is tagja) már előzőleg is tárgyalta. A lengyel ügyvédség kérése az volt, hogy fegyelmi ügyben indított peres eljárás kapcsán az előzetes döntéshozatali ügybe „lépjen be” a CCBE és a különböző EU-s tagországok nemzeti igazságügyi minisztériumai. Az Európai Unió Bíróságától korábban kért a CCBE is lehetőséget a beavatkozásra, de arra elutasító választ kapott. Az eltelt időben több tagkamara kérte a saját országánk igazságügyi minisztériumánál a beavatkozást.

Az ügy bonyolult. Lényege, ahogy a lengyel ügyvédség megfogalmazta: a lengyel Legfelsőbb Bíróság Fegyelmi Tanácsának van-e joga dönteni ügyvédek fegyelmi ügyében vagy sem. Jelen helyzetben - több lengyel és nemzetközi szakmai elemzés szerint ugyanis - a Lengyel LB se nem pártatlan, se nem független. (Ide kattintva olvasható az ügy magyarul is.)

A CCBE beavatkozási lehetőségének hiányábanfelvetődött a javaslat, hogy egy neves akadémikus, Laurent Pech agy tekintélyű akadémikus, akinek szavára figyelnek az EU Bíróság bírái és publikációit sokan olvassák, tudományos cikkben publikálná a CCBE álláspontját, azt közzétennék a CCBE weboldalán, neves szakmai blogokon és más releváns kommunikációs csatornákon.

Az ülésen az osztrák ügyvédség képviselője elmondta, hogy ők támogatják a fenti eljárást, mert véleményük szerint

az ügy tárgya az egész hivatásra nézve általános következményekkel bír, hiszen a függetlenül működő igazságszolgáltatás garantálása a joghoz való hozzájutás tekintetében alapvető fontosságú.

A cseh és a francia ügyvédi elegáció is kifejezte támogatását.

A CCBE végül jóváhagyta a fenti eljárást.