Amennyiben a jognak nagyobb szerepet akarunk adni, alkotmányossági érveinket jobban érvényre kívánjuk juttatni szükség van az önálló igazságügyi tárcára - mondta a miniszter a Vándorgyűlés háromnapos programját megnyitó előadásán.

Az elmúlt években elvégzett feladatok közül a miniszter kiemelte, hogy többéves munka eredményeként elkészültek az új eljárási törvények, megszületett az új ügyvédi és választottbírósági törvény.

Elkezdődött a végrehajtók, illetve az igazságügyi szakértők helyzetének rendezése - közölte dr. Trócsányi László, hozzátéve azonban, ez a munka még nem ért a végére.

A miniszter a jogalkotás folyamatát bemutatva hangsúlyozta, a törvények elfogadását követően az utólagos hatásvizsgálatot erősíteni kell, figyelemmel kísérve a jogérvényesülést, nyomon követve a különböző vitás kérdéseket.

A tárcát érintő legkomolyabb problémának a miniszter a szakemberek fluktuációját látja, erős a jóval magasabb jövedelmet kínáló versenyszféra elszívó hatása. Dr. Trócsányi László hangsúlyozta, meg kell becsülni a jó jogalkotókat, a fiataloknak pedig minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy gyarapíthassák tudásukat. Ezért szükség lenne arra, hogy a kodifikátor-képzés - amely jelenleg kizárólag a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folyik - valamennyi érintett egyetemen meginduljon.

Dr. Trócsányi László értékelése szerint az elmúlt négy évben "nagyon jó szakmai kapcsolat, alkotmányos dialógus" alakult ki a minisztérium és a hivatásrendek között.