Varsó és az Európai Bizottság között - mint köztudott - évek óta súlyos konfliktus tárgya az úgynevezett igazságügyi reform, amelynek nyilvánvaló célja a hatalmi ágak szétválasztásának megszüntetése. Az uniós testület ezt többször kifogásolta, az EU Bírósága pedig jogellenesnek nyilvánította, de Varsó augusztus 7-ig azzal fenyegetőzött, hogy ellenáll az ítéletnek – írta a Népszava.

Lengyelország azonban el akarja kerülni a frontális összeütközést a Bizottsággal. Kaczyński azért azt is hozzátette, hogy a döntés ellenére továbbra sem ismerik el az uniós bíróság ítéleteit, amelyek szerinte túlmutatnak az uniós szerződésekben foglaltakon. Mint mondta, a kamara feloszlatását már jóval az európai bíróság július közepén született döntése előtt tervezték.

A mostani bejelentés azonban azután történt, hogy a Bizottság kötelezettségszegési eljárás megindítását kezdeményezte a bírósági ítélet megsértése miatt. A további ellenállásnak nagy ára lett volna. Súlyos pénzbüntetéssel sújthatták volna az országot, amely eleshetett volna az uniós helyreállítási alapból őt megillető mintegy 36 milliárd eurótól.

Teljes fegyverletételről azért nincs szó, a lengyel kabinet részéről ez inkább csak fegyverszünet. Kérdéses a kormány további sorsa is. Annak legkeményvonalasabb politikusa, a miniszterelnöki tisztségre áhítozó Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, az Egységes Lengyelország nevű kis párt tagja augusztus 6-án a Rzcezpospolita című napilapnak elmondta, támogatja a Brüsszellel szembeni fellépést és ellenzi, hogy a kabinet engedjen „az EU jogellenes zsarolásának az Európai Bíróságon keresztül”. Itthon is ismerős érveléssel azt is állította, ha betartják az igazságügyi reformra vonatkozó utasításokat, „akkor holnap az EU Bírósága olyan ítéletet hoz, amely arra kényszeríti Varsót, hagyja jóvá például a melegek házasságát és az ilyen pároknak a gyermekek örökbefogadását”. A kormányon belül egyre jobban elmérgesedik a vita Ziobro és liberálisabb ellenlábasa, Jarosław Gowin, a Szövetség nevű kis párt vezetője között. Mivel ezen pártok támogatásától függ a kormány fennmaradása, egyre valószínűtlenebb, hogy a kabinet kitölti 2023-ig szóló mandátumát.